NOVI PAZAR – „U novopazarskoj Opštoj bolnici se od covida 19 leči preko 100 pacijenata, a dnevno se u covid ambulanti obavi i do 150 pregleda , što su jasni pokazatelji da moramo situaciju shvatiti ozbiljno i pridržavati se svih propisanih mera“, rečeno je između ostalog na sednici štaba za vanredne situacije. Donete su i odluke da Grad Novi Pazar finansijski pomogne Domu zdravlja i Opštoj bolnici za nabavku alkohola i sprovođenje kiseonika, a javnom komunalnom preduzežu Gradska čistoća u dezinfekciji svih javnih površina u Novom Pazaru posebno najprometnijih ulica.

Raste broj novozaraženih pacijenata, povećava se broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici i privremenoj u Novopazarskoj banji, kao i prvih pregleda u covid ambulanti na dnevnom nivou. Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović kaže da ozbiljno moramo shvatiti situaciju i da je neophodno pridržavanje svih epidemioloških mera.

„Epidemiološka situacija u gradu je za sada nesigurna i nestabilna. Veliki je broj na dnevnom nivou, u bolnici se trenutno leči preko stotinu pacijenata, a u covid ambulanti se obavlja od 120-150 pregleda dnevno što nam pokazuje da se mi približavamo jednoj nesigurnoj situaciji. Ja bih uputio apel svim građanima da shvate situaciju ozbiljno da poštuju mere, da nekako deset narednih dana maksimalno budemo svi oprezni, jer samo maksimalnim poštovanjem mera se nadamo da ćemo izbeći onaj najgori scenario koji nam se dešavao u junu i julu ove godine“, rekao je Ćorović

Ćorović ističe da su zdravstvene ustanove spremne za eventualno veći broj zaraženih pacijenata. “Covid ambulante fukcionišu dobro, Zavod za javno zdravlje radi veliki broj testiranja,a Opšta bolnica ima za sada dovoljan broj mesta i nema gužvi, ali bez poštovanja mera situacija može vrlo brzo da izmakne kontorli“, dodaje Ćorović.

Prema njegovim rečima različite su kliničke slike kod pacijenata koji se trenutno leče u Opštoj bolnici.

„Klinička slika pacijenata koji se trenutno leče u Opštoj bolnici je od lake do srednje teške i teške. Imamo dovoljno smeštajnih kapaciteta dovoljan broj respiratora i ono što je zabrinjavajuće da sve više mladih ima tešku kliničku sliku. Direktor Meho Mahmutović je na sednici štaba rekao i da ima pacijenata od 70 i 80 godina koji su izlečeni što je jako dobro. Nemamo egzituse, ali ono što nas zabrinjava da se i dalje širi bolest pre svega među mladima i samo poštovanjem mera i većih kontakata možemo da izađemo bez velikih gubitaka iz ovog talasa“, zaključio je Ćorović.

Na sednici Štaba za varedne situacije doneto je niz značajnih odluka koje imaju za cilj zaštitu stanovnika od korona virusa.

„Doneli smo odluku da finansijski pomognemo Domu zdravlja i Opštoj bolnici u nabavci alkohola i u sprovođenju kiseonika i JKP „Gradska čistoća“ u vrednosti od oko 8.500.000 dinara. Usvojena je i odluka da se pojača rad inskecijskih službi, da se pojača dezinfekcija javnih površina naročito Doma zdravlja, Opšte bolnice i NP Banja, autobuske stanice, ali i ostalih ulica u gradu. Preporuka je svim javnim ustanovama i preduzećima da svi radnici koji mogu da rade od kuće, da se oslobode. Preporuke je da se svi radnici vrtića u Novom Pazaru prevetivno testiraju, a članovi Štaba za vanredne situacije su apelovali na građane Novog Pazara da poštuju sve mere, jer će na taj način pomoći zdravstvenim radnicima, ali i sprečiti širenje virusa“, rekao je Biševac.

U regiji je i dalje najveće žarište u Raški i najviše pacijenata u Opštoj bolnici je iz te opštine.

indeksonline.rs/rtvnp.rs