BEOGRAD – Lakši pacijenti iz kovid bolnica u Beogradu danas će biće prebačeni u privremene bolnice u NIšu, Kragujevacu, a sutra u Nišku banju, kako bi se oslobodili kapaciteti u Beogradu za najteže pacijente, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na sastanku s direktorima kovid bolnica rekao da Beograd ima najveće problem sa bolničkim kapacitetima.

“Dogovorili smo se da jedan broj mesta bude oslobođen u Beogradu i oni će biti za teže pacijente. Lakši pacijeti sutra će ići u Nišku banju, a od danas u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu”, rekao je Lončar novinarima nakon sastanka.

Kako kaže, prvi pacijenti će krenuti iz Beograda u narednih pola sata ili sat, da bi mogli najteži pacijenti da ostanu u Beogradu.

“Otvara se kovid bolnica u Leskovcu, a danas ćemo uputiti dodatne respiratore u bolnice u Kraljevu i Loznici koje popunjavaju kapacitete u intenzivnim negama”, naveo je Lončar.

Napominje da nikada nije bilo više pregleda, ni pozitivnih pacijenata, ni onih koji žahtevaju bolničko lečenje.

Ministar je rekao da je Vlada Srbije danas usvojila predloge mera zdravstvenog Kriznog štaba i da se skraćuje radno vreme do 18 sati svih kafića, restorana, tržnih centara, a da će nastaviti da rade apoteke i benzinske pumpe.

Propisano je , kako je rekao, obavezno korištenje maski na zatvorenom ili otvorenom gde ne može da se spreči kontakt – pešačke zone, raskrsnice…

“Zabrana svih javnih okupljanja i na otvorenom i na zatvorenom, ograničenje na pet ljudi. Ovde ne računam škole, fabrike, već mislim na druga kupljanja skupove, proslave”, rekao je Lončar.

Obavezno ostaje da se obezbedi četiri metra kvadratna za svaku osobu u zatvorenom prostoru. Jedna od mera je i da se omogući svima koji mogu da rade od kuće da rade od kuće, kako bi se smanjili kontakti u firmama, ali i gužve u gradskom prevozu.

“Pojačaćemo gradski prevoz. Kada se popuni 50 odsto autobusa, on neće stajati na stanici. Biće uvedene i stroge kontrola svih mera – izolacije, samoizolacije. Ove mere stupaju na snagu utorak ujutro i trajaće deset dana”, naveo je Lončar.

Napominje da su to mere koje je medicinska struka tražila, da su one usklađene sa zakonom da mogu da se sprovedu i kontrolišu.

“Suština svega je da nema kontakta. Virus je ušao u porodicu, ušao je u kuću”, naveo je ministar i dodao da porodica može da prošeta, da izađe u restoran na ručak, u kafić da popiju kafu, ali da se izbegavaju kontakti sa drugim osobama.

“Ovo dugo traje, ali razumite da nemamo izbora, nemamo neograničene kapacitete u bolnicama, nemamo neograničen broj lekara, sestara, servirki. Nema kontakta, nosite masku, držite raspotojanje, perite ruke. Cilj je da se zaustavi dalji rast obolelih”, poručio je Lončar.

indeksonline.rs