BEOGRAD – Zaravnjenja krive zaraze korona virusa neće biti pre polovine decembra, izjavio je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tidorović i ocenio da će sledeća nedelja biti veoma teška, ali da će krajem sedmice doći do laganog smirivanja.

On je na RTS-u rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

“Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali”, rekao je Tiodorović.

Osvrnuo se i na gužve tokom akcije “crni petak” u tržnim centrima, ocenjujući je kao “potpuno neopravdanu opasnost”.

“Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na Zapadu, Sloveniju, tamo ”crni petak” nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja”, rekao je Tidorović.

Naveo je da se zemlja nalazi u situaciji kada mora da raščisti šta je važnije ovoga trenutka i istakao da je zdravlje najvažnije, čak i po cenu ekonomije.

“Ništa se neće desiti strašno sa ekonomijom ako to bude 10, 15 dana potpunog smirivanja i potpune kontrole nad ovom situacijom”, smatra Tiodorović.

On ocenjuje da je povratak normalnom životu moguć tek kada stigne vakcina.

“Postoje naznake da ćemo je dobiti dosta brzo. Ali neće to biti količine kojima ćemo moći veliki broj ljudi da vakcinišemo, ali će ići po prioritetu. Spremni smo u potpunosti da čim stignu vakcine radimo kako treba i kako bi se ona čuvala, transportovala i aplikovala”, rekao je Tiodorović.

Poručio je da svi moraju biti svesni da će sve ove mere morati da budu zadržane.

“Ja očekujem da tamo negde do proleća mora da traje ceo sistem očuvanja ovih mera, vakcinacije i uz tu vakcinaciju i podizanje kolektivnog imuniteta moći ćemo da stignemo do jedne potpuno kontrolisane situacije”, naglasio je Tiodorović.

Na pitanje hoće li zdravstveni sistem izdržati, kaže da je medicinski kadar najveći problem.

“Sve ostalo se može obezbediti, država je tu učinila mnogo. Ali ono što je veoma teško i što se ne stvara preko noći, za šta treba vremena, to su kadrovi – lekari, medininske sestre, tehničari. Moramo da očekujemo da će tu biti još problema, ali mislim da se zdravstveni sistem bori herojski i u veoma teškim uslovima”, zaključio je Tiodorović.

indeksonline.rs