BEOGRAD – Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmatrana aktuelna epidemiološka situacija, počela je danas oko 13 sati.

Član Kriznog štaba dr Predarg Kon rekao je ranije danas da je sastanak prilika da se donesu odluke koje je medicinski deo tog tela pismeno predložio još 20. novembra.

“Ne govorimo o prestanku rada škola, nego svega nedelju dana prelaska na online nastavu, kratkotrajno, ništa drugo”, rekao je Kon.

On je dodao da se približava opštem shvatanju ideja da zimski raspust bude nešto ranije kako bi se izbegla interferencija kovida i gripa, odnosno kako bi se napravio razmak, jer grip tek treba da stigne.

Kon je naveo i da će se na sednici Štaba razgovarati i o nizu aktuelnih problema u vezi sa ustanovama i kapacitetom za prihvat bolesnika, kao i da će se direktno razgovarati o daljim potezima, te o planiranju vakcinacije, koje polako postaje sve bliža.

“Prilika je da čujemo kakva je realizacija uvedenih mera, i da napravimo procenu situacije”, rekao je Kon.

Inače, u Srbiji je juče registovan do sada najvećih broj testiranih – 21.476 osoba, ali i najveći broj novozaraženih virusom korona – 6.842, uz još 37 preminulih osoba.

Juče su na snagu stupile i dodatne mere, da će tako do 3. decembra, radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture, te priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, biti ograničeno do 18 sati.

Prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti rade do 21 sat, dok apoteke benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja.

Takođe, u Beogradu od 17 do 20 časova na linijama javnog gradskog prevoza je uključeno dodatnih 236 vozila.

Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi, i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.