SARAJEVO – Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja BiH produžio je ranije donete mere zaštite od širenja korona virusa za još 14 dana, što podrazumeva obavezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, povećanu fizičku distancu i zabranu kretanja od 23 do pet sati ujutru.

Fizička distanca je povećana na minimum dva metra.

Iz ove obaveze se izuzimaju osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu da skinu masku bez tuđe pomoći, zatim osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu.

Pravnim subjektima je naloženo da, gde nije moguće obezbedditi propisanu fizičku distancu, organizuju rad u smenama ili omogućiti rad od kuće, preneo je sarajevski portal Klix.

Kantonalnim/županijskim štabovima je dozvoljeno uvođenje i restriktivnih i drugacicji mera u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Građanima je preporučeno da izbegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbegavaju bespotrebna kretanja i korišćenje javnog prijevoza.

indeksonline.rs