ZAGREB – U Hrvatskoj je za 24 časa potvrdjeno 3.987 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 55 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivna su 23.573 slučaja, medju njima je 2.221 pacijent na bolničkom lečenju, od kojih su na respiratoru 262.

Za 24 sata oporavilo se 2.767 osoba, a testirane su 11.282. U samoizolaciji je 51.247 gradjana.

Od početka epidemije, korona virus je potvrdjen kod 123.693 osobe od kojih se oporavilo 98.465, a umrlo 1.655. Testirane su ukupno 736.102 osobe.

Hrvatska je danas uvela rigoroznije mere u borbi protiv širenja korona virusa, medju kojima su zatvaranje kafića, restorana, teretana i dečijih igraonica. ;Predvidjeno trajanje mera je do 21. decembra.

Zabranjeni su javni skupovi više od 25 osoba, dok na privatnim može biti najviše deset. Javni skupovi i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 22 časa.

Radno vreme pekara je takodje do 22 časa, a uvedena je i zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 časa do 06.00 sati.

Na snazi ostaje zabrana rada kazina i kladionica. Zabranjene su i svadbe.

Obustavlja se održavanje sajmova, rad teretana, dečijih i plesnih igraonica, sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste najvišeg ranga. Škole stranih jezika mogu raditi samo online. Bioskopi mogu da rade uz ograničenja broja gledalaca, a u bioskopima se zabranjenjuje ;konzumacija pića i hrane.

Preporuka je da se mise održavaju putem radija i televizijskih programa kad god je moguće, a u crkvama je moguće prisustvo najviše 25 vernika.

Trgovine i trgovački centri ostaju otvoreni, ali moraju ograničiti broj kupaca u skladu s opštim merama i istaći najveći mogući broj kupaca, uz pojačane higijenske mere.

Preporuka je poslodavcima da omoguće rad od kuće ili klizno radno vreme kad god je to moguće.

Škole ostaju otvorene, s tim da fakulteti od ranije uglavnom rade online. Predlaže se produženja zimskih školskih rspusta za jednu sedmicu.

indeksonline.rs/Beta