BEOGRAD – Situacija nikad nije bila teža, kaže komandant Vojnomediocinskog centra (VMC) Karaburma, pukovnik doc.dr Ivo Udovičić i dodaje da se u toj kovid bolnici trenutno leči 115 pacijenata, a na respiratoru je 14 bolesnika.

On je za Tanjug rekao da su i tokom leta, u junu i julu, u bolnici imali i više zbrinutih pacijenata nego danas, ali da nikada nisu imali toliko bolesnika sa tako teškom kliničkom slikom.

“Sada primamo pacijente koji su izuzetno teško bolesni. Svi pacijenti koji dolaze kod nas su vitalno ugroženi i dramatičan je sam njihov transport od Infektivne klinike, koja je trijažno mesto za Beograd, do nas”, naveo je on.

Kaže da većina pacijenata dolazi sa izraženo niskim procentom kiseonika, tako da zahtevaju kiseoničku terapiju, a vrlo često završavaju u poluintenzivnoj ili intenzivnoj nezi.

“MI nikada nismo imali 20 pacijenata u intenzivnoj nezi kao danas. Većina tih pacijenta je životno ugrožena, njih 14 je na respiratoru. Imamo dovoljno kiseoničkih mesta, imamo i respiratora, ali plašim se da će dobar deo ovih pacijenata završiti na respiratoru, a onda su šanse za njihovo preživljavanje jako male”, upozorio je Udovičić.

U kovid bolnici na Karaburmi najviše pacijenata je starosne dobi od 30 do 50 godina, radnosposobnih mladih ljudi koji pre toga nisu imali udruženih bolesti, a koji su u teškom stanju.

Udovičić navodi da poslednjih nekoliko dana ne mogu da se porede ni sa jednim danom od početka epidemije, jer je pritisak na bolnicu ogroman.

“Pritisak na sve kovid bolnice je veliki i trenutna situacija u državi je izuzetno kritična, ovakva situacija nikada nije bila”, rekao je on.

Može , kako kaže, da se složi sa ocenama da su mere koje danas stupaju na snagu zakasnele, ali ističe da se i onih koje su bile ranije na snazi dobar deo stanovništva nije pridržavao.

“Mi smo znali šta nas čeka, upozoravali, molili. O virusu sve znamo, imali smo sve informacije. Dobar deo stanovništva se nije pridržavao mera i sada svi ispaštamo. Ispaštaju pacijenti koji su bolesni i, naravno, zdravstveno osoblje koje je na izmaku snage”, rekao je Udovičić.

Za zdravstvene radnike kaže da su na izmaku snage, kao i da je veliki broj lekara, sestara, tehničara zaražen, što dodatno opterećuje i komlikuje situaciju.

“Narednih deset dana više ništa ne zavisi od nas, niti od mera koje su donesene. Više ne možemo da predvidimo šta će nam se desiti. Plašim se najgoreg scenarija, da nećemo imati kiseoničkih mesta, nećemo imati dovoljno zdravstvenog osoblja”, rekao je Udovičić.

Očekuje da će nakon deset dana biti vidljivi efekti mera i da će tada početi da pada broj zaraženih.

indeksonline.rs