BEOGRAD – Telo patrijarha Irineja biće uneto u Sabornu crkvu sutra oko 8.30 i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski za RTS.

“Za 12:30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom” rekao je Šovljanski.

Liturgija za upokojenje počinje u nedeljeu u 9 časova, i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja.

On je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svih epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

“Sav narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje”, napomenuo je sveštenik

Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve.

Patrijarh će biti sahranjen u nedleju nakon liturgije i opela, u kripti hrama Svetog Save.

indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here