BEOGRAD – Vakcinu protiv virusa korona, nakon Beograda i Novog Sada, danas će primititi korisnici staračkih doma u Kragujevcu i Nišu.

Imunizacija je krenula juče. Prvi su se vakcinisali premijerka Ana Brnabić, epidemiolog Predrag Kon, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog VMA prof. Vesna Šuljagić, kao i akademik prof. Predrag Peško.

Nakon što su oni primili prve dože počela je imunizacija u staračkim domovima u Beogradu i u Novom Sadu.

Predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da su odlučili da vakcinacija krene iz većih gradova, jer su tu najveća žarišta.

On je za Tanjug naveo da je juče odziv korisnika staračkih domova bio veći nego što su očekivali i da će danas ići u Niš i Kragujevac kako bi objasnio ljudima na terenu da je vakcina spas.

Napominje da je Nacionalno koordinaciono telo odlučilo da vakcinacija počne od staračkih domova i korisnika starijih od 65 godina, jer je među pacijentima na bolničkom lečenju najviše ljudi te starosne dobi.

“Ne opadaju nam brojke u bolnicama i jedinicima intenzivne nege. Zato smo dali malu prednost ljudima u staračkim domovima jer su oni zastupljeni u velikom broju među hospitalizovanim”; naveo je on.

Vakcinacija je dobrovoljna.

indeksonline.rs