VAŠINGTON – Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna Kosovo, poručio je danas predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel.

“Vreme je da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti”, rekao je Engle na sastanku odbora, na koji su pozvani i Danijel Server, Januš Bugajski i Medlin Olbrajt, zvaničnici i nevladini promoteri kosovske nezavisnosti.

Engel nije predstavnik EU, ali, sudeći po nastupu na Odboru, zna šta smeta Srbiji na putu ka Uniji:

“Iskreno, blokiranje priznanja Kosova i njegovo članstvo u UN samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost Kosova”, rekao je Engel.

Odbor, inače, razmatra strategije koje bi nova američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom mogla da primeni na Zapadni Balkan i Srbiju.

Kosovo je, kaže Eliot, “već deset godina nezavisno” i poziva se, sa zadovoljstvom, na to da je tzv. Kosovo sada član niza međunarodnih organizacoija i institucija:

“Ako se sat vrati tri decenije unazad, to je bio samo san. Nisam mogao ni da zamislim da ću čuti te reči, ali danas je Kosovo postalo član Svetske banke, IMF-a, i više od 110 zemalja je priznalo njegovu nezavisnost, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku , Japan i mnoge druge važne zemlje”.

Kosovo, kaže Engel, ima poznate pop pevače, fudbalere, ugostitelje, vlasnike nekretanina….ali, priznaje, to nije kraj:

“Mnogo je ozbiljnih izazova ostalo, a najvažnije od svega je da je vreme da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti. Iskreno, blokirajući priznanje Kosova, i njegovo članstvo u UN samo smeta Srbiji jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost Kosova. Pozivam Srbiju da nastavi dalje kako bi sve zemlje u regionu nastavili dalje”, zaključio je Engel.

U uvodu je priznao i da mu “nijedna zemlja nije dotakla srce više od Kosova”.

indeksonline.rs/Tanjug.rs