NJUJORK – Osnivač Majkrosofta Bil Gejts veruje da je povratak u normalan život u SAD dalji nego što ljudi očekuju uprkos tome što je vakcina za Kovid-19 odobrena i distribuirana se ove sedmice.

Gejts, koji je putem svojih neprofitnih organizacija donirao milione dolara za vakcinisanje, kazao je da bi do leta 2021. SAD trebalo da budu mnogo bliže normalnom životu nego što su sada, no da će potpuni povratak u normalu verovatno biti moguć tek posle 2022. godine.

Milijarder je u nedelju rekao CNN-u da će postojati rizik od vraćanja virusa ako SAD ne pomognu drugim zemljama da se reše ove bolesti i ako stope vakcinisanih u zemlji ne budu visoke.

Na pitanje koliko misli da će kriza Kovid-19 uticati na ljude u narednih nekoliko meseci pre nego što vakcine postanu široko dostupne, Gejts je rekao: “Pa, nažalost, sledeća četiri do šest meseci mogu biti najgori što se tiče epidemije”.

“Nošenje maski sigurno nema negativnih strana, naglasio je Gejts. Prema njegovom mišljenju, barovi i restorani u većem delu SAD biće zatvoreni dok ulazimo u ovaj talas i mislim da je to nažalost prikladno.

“Ne želite da neko koga volite poslednji premine od korona virusa”, dodao je on.

Gejts smatra da bi velika javna okupljanja i dalje trebalo da budu zabranjena.

Stvarni povratak u normalu, smatra on, moguć je tek nakon godinu do godinu ipo dana, ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze.

indeksonline.rs