NIŠ – U Srbiji se aktivno gradi kolektivni imunitet od 70 odsto, koji bi prema procenama trebao da spreči epidemijsko širenje virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ona je u Nišu, gde je u Gerontološkom centru počela vakcinacija korisnika te ustanove, pojasnila da je cilj da se prvo zaštite najugroženiji, što će uticati na povećanje imuniteta opšte populacije.

Rekla je i da je zaključno sa oktobrom, procenjeni stepen kolektivnog imuniteta bio oko 20 odsto, te da se nakon toga desio poslednji pik u ovom talasu kada je zabeležena veća prokuženost.

“Nadamo se da je imunitet nakon preležane bolesti i nakon vakcinacije dovoljno dug da bude u jednom vremenskom periodu značajna akumulacija svih nas koji imamo imunitet i da predstavlja barijeru za dalje širenje infekcije”, rekla je Kisić Tepavčevićeva novinarima.

Navela je i da su od pre četiri nedelje u svim centrima za socijalnu zaštitu dostupni antigenski testovi, koji su, dodaje, otkrili veliki broj novih slučajeva infekcije, koji su uglavnom asimptomatski ili sa blagim simptomima.

Indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here