BEOGRAD – Glumac Irfan Mensur, koji je bio zaražen korona virusom, kaže za Tanjug da je danas kod nekih ljudi prisutan primitivizam jer mnogi sebi mogu da dozvole da u ovoj situaciju ne nose maske, kao da veruju da su potomci Betmena, Supermena, Ajronmena i drugih super heroja.

Cennjeni umetnik je podvukao da sa gađenjem posmatra takve ljude. “Jednostavno nije mi jasno kako je moguće da se u periodu novog talasa kada ima sve više zaraženih i umrlih nego ranije, oni mogu da se ophode na takav način, da se ponašaju neodgovorno i da misle da im virus ne može ništa”, izričit je Mensur.

Nekada pomišlja, kako kaže, kako bi mogao i fizički da se obračuna sa svim tim ljudima, iako ne spada u ljude koji su skloni nasilju.

“Ne mogu pouzdano znati da li nas maske zaista u potpunosti štite od pandemije, ali svakako da ni ti koji ne nose maske to ne znaju bolje od mene. Ako je rečeno od strane stručnih lica da se maske nose, zašto to ne poslušaju i ne dovode u rizik sebe i ljude oko sebe? Stvarno ne razumem takvo ponašanje”, izričit je Mensur.

Glumac je i sam bio izložen pandemiji Covida 19 i sada miruje.

Sve se to togodilo na pripremanju nove predstave “Ana Karenjina” u režiji i dramaturgiji Mensura, prema kapitalnom delu Lava Nikolaja Tolstoja.

Kako navodi glumac, bio je osrednje teži slučaj, a na koronu je pozitivna bila i glavna glumica tog komada Dragana Mićalović.

“Znate kako, i kada prođe virus, potrebno je barem 20 do 30 dana da se oporavite, a za neke kažu i do pola godine. Onda vam se snaga vraća na pravu meru, i od tada zavisi dalje kako možete funkcionisati, raditi, planirati nove projekte”, kazao je Mensur.

Predstava “Ana Karenjina” bi trebalo da bude premijerno izvedena do Nove godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, makar i u 12 sati, kako napominje Mensur, jer sada tako igraju predstave po pozorištima, po novim merilima.

Osim toga, glumac je krajem oktobra imao premijeru predstave “Kazabalkan” prema drami Gorana Stefanovskog na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović”, čime su zatvoreni 29. “Dani Zorana Radmilovića”, veoma cenjen pozorišni festival.

Taj komad je Mensur čuvao još od 1997. godine i tek sada je prvi put režirao, a inače drama nije ni izvođena u Srbiji.

Matično pozorište ovog glumca JDP objavilo je repertoar prema kome se sve predsave u decembru izvode od 12 sati.

“U pozorištu JDP ja nisam više član, nego sam penzioner, ali naravno igram aktivno u raznim predstavama, koje stave na plan, onda ga povuku, jer su to veliki ansambli, i mnogi budu zaraženi, pa ne mogu da igraju, tako da sada čekam dalje šta će biti”, kaže Mensur.

indeksonline.rs