RAŠKA – Na lokaciji nekadasnjeg rudnika Kiževak kod Raške, u toku je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba koje se vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu i Metohiju, a tu lokaciju danas su obišli predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Burdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli.

Ta lokacija se istražuje već pet godina u kontinuitetu i to po naredbi državnih i istražnih organa države Srbije, a nakon pet godina i 240.000 kubika prekopanog kamena na toj lokaciji prošle nedelje pronađeni su tragovi posmrtnih ostataka koji su sada u obradi.

Pretpostavlja se, kako je naveo Odalović, da se u petoj izmeštenoj grobnici na teritoriji centralne Srbije nalazi između 15 i 17 pomsrtni ostaci pripadnika albanske nacionalnosti i dodaje da se sa tačnošću ništa ne može kazati dok se proces ekshumacije i identifikacije ne završi.

Do pronalaženja te lokacije došlo se zahvaljujući informaciji koju je Srbija dobila od SAD, kazao je Odalović i precizirao da se radi o satelitskom snimku koji su dobili, a koji je napravljen u vreme kada se taj događaj desio.

Istakao je da se 1.643 osobe i dalje vode kao nestale iz sukoba sa prostora Kosova i Metohije i naveo da će se na lokaciji Kiževak raditi sigurno i narednih desetak dana ako bude moguće zbog vremenskih uslova.

Prema njegovim rečima, već su pripremljeni i objekti za konzervaciju lokacije kako bi se zaštitila i fizički i bezbednosno.

Odalolović je podsetio da je do sada u masovnim grobnicama na teritoriji Srbije – Batajnica, Petrovo selo, Perica i Rudnica, pronađeno 907 tela kosovskih Albanaca, a upitan da li se lokacija Kiževak može povezati sa Rudnicom, kazao je da postoje pretpostavke koje nisu neosnovane, ali da bi bili neodgovorni ukoliko bi tako tvrdili dok se ne dobije potvrda identiteta.

I dalje će se raditi na svim lokacijama, kazao je Odaliović i dodao da se očekuje i da Priština ima aktivnosti koje su od interesa Srbije I srpskog naroda.

“Ne možemo da očekujemo da ćemo do kraja doći do nulte tačke da kažemo da nema nijednog nerešenog slučaja. U sukobima ovakvog karaktera uvek jedan broj lica ostane nepronađen i to je ono što je naša surova realnost”, kazao je Odalović.

Šef prištinske delegacije Makoli je naveo da je do pronalaženja lokacije gde su, prema njegovim rečima, sigurno sahranjeni ubijeni Albanci, trebalo pet godina i dodao da imajući u vidu izjave političara iz Beograda, Prištinska delegacija smatra da ima još lokaliteta i masovnih grobnica na teritoriji Srbije.

“Posvećeni smo i u prošlosti i sada da otkrijemo sudbinu svake nestale osobe u tom ratu“, kazao je Makoli i istakao da se taj proces treba sačuvati od politizacije, jer je to u potpunosti humanitarno pitanje.

Naglasio je, međutim, da oni koji su počinili te zločine treba i da odgovaraju za njih.

Doktorka Suzana Matejić, koja vodi tim eksperata koji je angažovan za istragu na lokalitetu Kiževak, navela je da je taj lokalitet i sa stručnog i sa svakog drugog aspekta teška i zahtevna operacija.

Ekshumacija je proces i odvija se kroz etape, kazala je doktorka Matejić i dodala da će se tek na kraju identifikacije moći sa sigurnošću reći ko se u toj grobnici nalazi.

Prema njenim rečima, lokacija je teška za istragu zbog terenskih uslova, kao i vremenskih s obzirom na godišnje doba i na to da se nalazi u podnožju planine Kopaonik, ali i da se ne može zanemariti ni trenutna epidemiološka situacija.

Burdije je istakao da je potraga za nestalim licima dugotrajan proces na kojem je potrebno zajedno raditi i dodao da su od 2015. godine učinjeni izuzetni napori u okviru Radne grupe, ali i međunarodnih aktera kako bi se pronašla lokacija te grobnice.

“Ovo otkriće naglašava značaj prikupljanja informacija o nestalim licima iz nacionalnih i međunarodnih izvora ili od svedoka”, kazao je Burdije.

Na lokaciji Kiževak danas su bili i predstavnici Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i UNDP-a i britanske ambasada u Srbiji, koji su pomogli u pronalaženju lokacije i istrazi finansijskim sredstvima.

indeksonline.rs