FRANKFURT – U Nemačkoj je danas počela vakcinacija protiv korona virusa, nekoliko sati od isporuke prvih doza, a ovaj potez je u suprotnosti sa planom o koordinisanom početku kampanje imunzacije u EU najavljenom za sutra, javlja AP.

Svaki dan odlaganja znači veći broj zaraženih, rekao je Tobijas Kruger, direktor doma za negu starih u Halberštatu, u kojem je vakcinacija danas počela.

On je rekao da je 40 od 59 korisnika doma vakcinisano, zajedno sa deset od oko 40 radnika, među kojima je i on sam.

Prva osoba koja je primila vakcinu je 101-godišnja Edit Kvojcala.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je vakcina ključna za okončanje pandemije i za vraćanje života u normalne tokove.

U Nemačkoj je do danas zaraženo 1.627.103 ljudi, a preminule su 29.422 osobe.

Prvi na listi za primanje vakcine su osobe starije od 80 godine i osobe se staraju o pripadnicima grupa pod rizikom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je danas da su vakcine protiv korona virusa isporučene svim zemljama EU i da će sutra po planu početi vakcinacija.

Ona je naglasila da je EU nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana, a da su one stavljene na raspolaganje istovremeneo svim članicam EU .

Sve zemlje dobile su vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, tako da od sutra do 29. decembra mogu da se sprovedu Evropski dani vakcinacije. Posle toga vakcine će biti isporučivane dogovorenim planom.

Osim Nemačke, i Mađarska i Slovačka su danas takođe počele sa vakcinacijom, pre ostalih članica Unije.

indeksonline.rs