BERLIN – Stručnjaci nemačkog državnog Epidemiološkog instituta Robert Koh upozorili su danas na preteranu euforiju zbog vakcine protiv korona virusa, navodeći da bi zbog raznih provera koje su neophodne vakcinacija mogla potrajati i duže od godinu dana.

“Trebaće nam vremena za precizniju analizu studija o puštanju vakcina u promet i tek nakon toga ćemo dati svoje mišljenje, a zatim će uslediti isporuka vakcine”, rekao je u razgovoru za dnevnik “Rajniše Post” Tomas Mertens, predsednik Stalne komisije za vakcinaciju pri Institutu Robert Koh, prenela je Hina.

On je ukazao na to da ni nadležna ustanova u SAD još nije dala dozvolu za isporuku, iako su mnogo ranije započeli proveru.

Predsednik Komisije koja u Nemačkoj daje preporuku za vakcine je naglasio da će vakcinacija građana Nemačke potrajati možda i celu sledeću godinu.

“Vakcinaciju ne možemo obaviti za godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana sedmično vakcionišemo 150.000 do 200.000 građana, naravno uz uslov da nam na raspolaganju stoje vakcine, dolazimo do zaključka da nam je za 15 miliona građana potrebno 100 dana”, rekao je Mertens.

Poslednja ispitivanja pokazuju da je nešto iznad 50 odsto od 83 miliona građana Nemačke spremno da primi vakcinu protiv korona virusa.

Nemačka se žuri da pripremi centre za vakcinaciju širom zemlje kako bi ona mogla početi čim vakcina bude odobrena u Evropi.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da 60 do 70 odsto stanovništva treba da postigne imunitet na Kovid-19 ili vakcinacijom ili tako što bi se zarazili, te da bi tek tada vlada mogla da postepeno ukine mere poput one o zabrani privatnih okupljanja.

Ranije je saopšteno da vakcinacija u Nemačkoj neće biti obavezna.

indeksonline.rs