BEOGRAD – Sa prvog sastanka Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2020-2025, koji je održan danas, poručeno je da je od izuzetne važnosti da sve državne institucije zajedno rade kako bi se izborile protiv nasilja, kao i da u Srbiji ne postoji tolerancija za nasilje nad ženama.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je da je neophodno edukovati žene i devojčice u svakom delu naše zemlje da je i najmanji oblik nasilja nedopustiv i ukazala na to da je od 2011. godine do 2020. ubijeno 315 žena i to samo zato što su žene, a da je bez majki zbog toga ostalo 432 dece, od kojih je 169 bilo maloletno.

Takođe, istakla je da je u ovoj godini ubijeno 26 žena i poručila da je od izuzetne važnosti da cela Vlada i sve druge institucije zajedno rade na promeni svesti i promeni svih stereotiipa sa kojima se suočavamo svaki dan.

“Moramo promeniti stereotipe da je normalno da svaki četvrti muškarac i svaka 10 devojka smatraju da je u redu ponekad dobiti neki šamar“, kazala je Mihajlović.

Dodala je da neophodno edukovati žene i devojčice, ali isto toliko i raditi sa muškarcima jer je, kako kaže, nemoguće taj problem rešiti bez rada sa počiniocima.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna 2017. godine do 30.11.2020. godine, razmotreno 170.295 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, dok su sudovi u 61.549 slučajeva produžili hitnu meru za 30 dana.

U periodu od 1. januara 2019. do 31.12.2019. godine u odnosu na 1.310 lica je doneta pravosnažna osuđujuća presuda, kaže Popović i dodaje da su tri lica osuđena, ali oslobođena od kazne, šest je osuđeno na novčanu kaznu, a četiri na rad u javnom interesu.

U odnosu na 807 lica izrečena je uslovna osuda, dok je 490 lica osuđeno na kaznu zatvora i to 204 na kaznu zatvora do šest meseci, 147 na kaznu zatvora od šest meseci do godinu dana; 82 lica na kaznu zatvora do godinu dana sa izdržavanjem u kućnim uslovima, 47 lica na kaznu zatvora od jedne do tri godine; devet lica na kaznu od tri do pet godina i jedno lice na kaznu od 5 do 10 godina.

U istom periodu izrečeno je i 348 mera bezbednosti i to u odnosu na 49 lica mera obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, 40 lica mera obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi, 24 lica mera obavezno lečenje narkomana, 212 lica mera obavezno lečenje alkoholičara i 23 lica mera oduzimanje predmeta.

Popović je pozvala medije da isprate i sudske postupke u slučajevima porodičnog nasilja navodeći da se često dešava da izveste o tome da se neki slučaj desio, a da do kraja ne isprate postupak.

“Svaka osuda lica koja su oglašena krivim za krivično delo nasilje u porodici ima za cilj i generalnu prevenciju, odnosno poruku širem auditorijumu da je određeno ponašanje kažnjivo“, kazala je Popović dodajući da bi mediji objavljivanjem sankcija koje se izriču pomogli da se pošalje jasna poruka da u Srbiji nema tolerancije prema nasilju nad ženama.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je neophodno uraditi sve da se više niko u našoj zemlji ne smeje partnerskom nasilju.

Kako je naveo, često se u medijima pojavi vest na koju se neki smeju poput te da je neka žena tukla muža ili da je žena dobila šamar jer je zaslužila.

“Nemoj da se smejemo, učinimo više nego što možemo, više od zakona, zakon ne može to da uradi, zakon će prepoznati nasilnika, u policijskoj stanici se niko ne smeje, za 24 sata nasilnik će biti izbačen iz stana, doneće se mera, ali nije smešno. Nemoj da dopustimo da nasilje nad ženama i partnersko nasilje bude predmet poruge“, kazao je Vulin.

Istakao je da muškarci koji počine nasilje nisu frajeri i muškarčine, već da to predstavlja njihoviu sramotu.

Vulin navodi i da se godinama bavimo pronalaskom odgovora na pitanje da li je povećanje partnerskog nasilja zato što je vidljivije ili što su se ohrabrili nasilnici i dodaje da smatra da je to zato što su se ohrabrili.

Kaže da su policajci postali senzibilniji nego što su bili, da prolaze obuke i rade svoj posao.

“To smo promenili, ali važnije od svega je da pošaljemo poruku društvu da će biti kazna i da će nasilnik nositi žig u društvu i da ne treba da deli ista prava kao i svi ostali u društvu“, navodi Vulin.

Kao ministar unutrašnjih poslova, Vulin garantuje da se nijedan policajac neće smejati žrtvi ili muški udariti po ramenu nasilnika i reći dobro, zaslužio je.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je zadatak politike da ukloni nasilje i da pripremi privremeno utočište za one koji trpe nasilje i zlo u svojoj porodici.

“Stereotipi da su žene manje vredne, da su sve zaslužile, te predrasude je teško ukloniti, ali možemo zabraniti ponašanje zasnovano na toj predrasudi“, ukalazala je Čomić.

Poručuje da se nasilje bira.

“Ne moraš da budeš nasilnik, možes i da ne budeš nasilnik i svaka lista za opravdanje nasilja je potpuno prazna“, kaže Čomić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je da Radna grupa treba da pripremi strategiju koja će za cilj imati generalno osnaživanje žena u našoj zemlji.

“Srbija ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja i poruka koju ćemo iznova da širimo je da nijedna žena ne sme i ne treba da trpi nasilje, da imaju kome da se obrate, da je njihova država uz njih“, poručila je Kisić Tepavčević.

Indeksonline.rs