BEOGRAD – Vlade Srbije i RS postigle su dogovor o donaciji 13.500 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nadležne institucije će u narednim danima preduzeti sve neophodne korake kako bi donacija bila što pre realizovana, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u čitavom svetu izazvanu virusom Covid 19.

Vakcinacijom protiv sezonskog gripa postiže se primarni cilj zaštite od tog virusa, ali je u ovim danima dragocena i zbog smanjenja pritiska na zdravstvene sisteme i sprečavanja potencijalnih hospitalizacija osoba inficiranih sezonskim gripom.

Srbija je tokom pandemije korona virusa kontinuirano pomagala Republici Srpskoj u njenoj borbi protiv pandemije, pa je tako, krajem marta, Srbija Srpskoj donirala pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Podseća se da je RS upućeno je i 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita, a nedugo zatim i određeni kontigent testova na virus Covid 19.

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, isporučeno je 15 sanitetskih vozila, donacija vredna 750.000 evra.

Paralelno sa svojom borbom protiv korona virusa, Vlada Srbije nastaviće i u budućnosti da na svaki mogući način pomaže Republici Srpskoj i srpskom narodu u njihovoj borbi protiv epidemije Covid 19, dodaje se u saopštenju.

indeksonline.rs