BRISEL – Belgijske vlasti upozorile se građane da će ako nameravaju da putuju van zemlje za praznike po povratku u Belgiju morati da provedu najmanje nedelju dana u karantinu.

Kao i u većini članica EU, ulazak u Belgiju tokom predstojećih dana, podrazumeva karantin, ali i test na Kovid-19.

Ukoliko se u Belgiju ulazi iz tzv ”crvene zone”, u kojoj su uglavnom sve zemlje EU, ali i Zapadnog Balkana, karantin će biti obavezan 10 dana, sa mogućnošću testa nakon 7 dana i izlaskom iz karantnia ukoliko je negativan.

Zdravstvene vlasti Belgije istovremneo upozoravaju da je u zemlji poslednjih dana primetan trend rasta broja novozaraženih.

Između 4. i 10. decembra porast broja zaraćenih na dnevnom nivou je 3 odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva Kovid-19 u Belgiji od početka pandemije je 608.137, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji 17.951.

Iako je belgijsko ministrstvo zdravlja prvobitno objavilo da će prvih 600 hiljada doza Fajzerove vakcine stiće početkom januara, sada se, zbog problema u prozivodnji, očekuje da će Belgija dobiti manje vakcina od planiranog.

Istovremeno, istraživanja pokazuju da se 14 procenata Belgijanaca oštro protivi vakcinaciji protiv Kovid-19. U skepticizmu prema novoj vakcini prednjače stanovnici Brisela od kojih se samo 28 procenata izjasnilo da želi da primi vakcinu čim postane dostupna, dok se 20 procenata protivi vakcinaciji.

indeksonline.rs