BEOGRAD – Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada, kako Tanjug saznaje, usvojiti na sednici u četvrtak.
Nove mere stupaju na snagu od petka, 4. decembra.

Nove mere, koje će vlada usvojiti u četvrtak su sledeće:

– prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend;

– apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;

– pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend;

– pijace radnim danima mogu da rade regularno, a vikendom od 6 sati ujutru do 15 časova.

– Ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Time je radno vreme dodatno “skraćeno” za jedan sat radnim danima, uz zabranu rada vikendom.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem i da će danas ili sutra biti saopštene nove, restriktivnije mere za suzbijanje širenja korona virusa koje će biti uvedene.

Brnabić je za TV Pink navela da se juče na sednici Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona raspravljalo oko novih mera i kakve bi one mogle da budu i da će danas na sastanku sa Vučićem zajedno razmotriti ustavnost nekih predloženih mera.

“Verujem da ćemo danas, eventualno sutra, izaći sa novim merama i one će svakako biti restrikrtivnije”, rekla je Brnabić i dodala da u okviru Kriznog štaba postoje različita mišljenja šta bi bilo najdelotvornije u borbi sa kovid 19.

Da li ćemo ići na najrestriktivnije mere, kako je rekla, zavisiće od toga kaliko će danas biti novozaraženih, jer se zna da je utorak obično najteži dan.

“Sa presekom jutros u osam sati deluje da će biti težak dan, ali nije kao utorak prošle nedelje, nije takav skok. Neke mere već daju rezultate, ali pitanje je da li želimo ovim tempom ili želimo da idemo restriktivnije pa da brže završimo”, rekla je ona.

Navodi da su urađene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti kako bi moglo da se reaguje brže, efikasniji, da se pišu mandatne kazne.

“Na žalost i tu smo videli kontradiktornost u odnosu na naše političke neistomišljenike. Ustavnom sudu su već stigle dve inicijative o ustavnosti novog zakona, jer misle da nije u skladu sa Ustavoim. Te dve incijative jedna od Dveri, a druga od pokreta Živim za Srbiju”, navela je ona.

Želimo da građani biraju koju žele vakcinu

Čitav državni vrh radi na tome da Srbija dobije bezbedne vakcine protiv kovida-19, kaže premijerka i dodaje da je želja, kaže, koliko god teško bilo, da se građanima obezbede vakcine različitih proizvođača i mogućnost da biraju koju žele da prime.

Ona je podsetila da je sa ruskim partnerima dogovoreno da do kraja nedelje u Srbiju stigne 20 uzoraka, koje će testirati naše nadležne službe.

Brnabić je navela da će danas u 15 časova, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ona imati video sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i da se u 16 časova nastavljaju razgovori oko vakcine sa američkim “Fajzerom”.

Dodala je da se juče pregovaralo sa Rusima oko “Sputnjik V ” vakcine.

Istakla je da će Srbija biti jedina zemlja koja nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija, ali da će, kaže, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i poštovanju koji kineski partneri imaju prema njemu, naša zemlja “odmah dobiti vakcinu”.

“Vučić koristi sve svoje veze, u ovom trenutku ne moramo da razmišljamo o respiratorima, on se za to izborio zahvaljujući političkom uticaju koji ima. Vlada Srbije radi na dnevnom zadatku da dogovorimo sa partnerima, da prođemo sve procedure koji zahteva naš zdravstveni sistem”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da se pregovara o proizvodnji vakcina u Srbiji i poručila da država nema vremena da odgovara na kritike opozicije, koje su, kaže, najstrašnija politička zloupotreba u vreme epidemije.

Srbija samo na testove dnevno troši više od 700.000 evra

Srbija samo na testove za virus korona potroši dnevno više od 700.000 evra, kaže Brnabić i dodaje da je to cena za 20.000 testiranja dnevno.

Ona je navela da su PCR laboratorije otvorene širom Srbije od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Kako kaže, sa otvaranjem novih laboratorija stvorena je mogućnost da se radi više testiranja, te da će se sada ići na više od 25.000 testiranja dnevno.

“Kod nas se rezultat testa čeka najviše 12 sati. Na 100.000 stanovnika imamo najviše testiranja u okruženju”, navela je premijerka.

Ističe da se ogroman novac ulaže u nabavku lekova, zaštitne opreme, izgradnju dve kovid bolne u Batajnici i Kruševcu, te da oni koji pričaju da se u ovom momentu čuva ekonomija, a ne zdravlje ljudi, treba da znaju da je “ekonomija zapravo zdravlje ljudi”.

Srbija je, pojašnjava, važno da dok se bori sa kovidom 19 nastavi i sve infrastrukturne projekte pre svega u zdravstvene ustanove – nastavlja se izgradnja Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Infektivne klinike, izgradnja Dedinja 2, opštih bolnica u Prokuplju, Vranju, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, domovi zdravlja u Valjevu i Novom Sadu, kreće izgradnja Tiršove 2.

“Rast BDP-a znači rast plata, penzija”, rekla je ona.