BEOGRAD – U Srbiji postoji dobar zakonodavni okvir kada je reč o zaštiti žena od rodno zasnovane diskriminacije i povrede prava u oblasti rada i zaposljavanja, ali je pitanje koliko se u praksi te zakonske odredbe dosledno primenjuju, rečeno je na onlajn skupu koji je na ovu temu organizovalo Viktimiloško društvo Srbije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da nadležne instutucije reaguju na ove slučajeve, da je pritužbi žena sve više i to pre svega zato što su one sada hrabrije, pa reaguju, ali da i dalje postoji strah da se prijave slučajevi kršenja prava.

Naglasila je da je u oblasti rada i zaposljavanja i zaštite prava žena, velika uloga sindikata, zbog čega se sindikalnim organizacijama stalno ukazuje da iskoriste svoju ulogu i pomognu ženama.

Janković je istakla da su sve vreme postojanja kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti, pritužbe zbog diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja na prvom mestu i čine oko trećinu ukupnog broja pritužbi.

One se najčešće odnose na to da poslodavci sa ženama potpisuju blanko sporazumi o otkazu u slučaju da ostanu u drugom stanju, zatim da se ženama otežava ostvarivanje prava na materijalna primanja i zdravstvenu zaštitu za vreme trajanja porodiljskog odsustva i slično.

Osvrćući se posebno na situaciju koju je u ovoj oblasti izazvala kriza sa kovidom19, Brankica Janković je istakla da je nejednakost tu naročito došla do izražaja kada je reč o nezaposlenim ženama.

“Nijedna mera pomoći nije određena posebno za njih. Nezaposleni, kao ljudi van sistema, nisu dovoljno prepoznati i to bi valjalo da se ispravi”, rekla je ona.

Direktorka Viktimološkog društva Srbije (VDS) Jasmina Nikolić predstavila je projekat “Prepoznaj rodnu diskriminaciju, prepoznaj povredu prava u oblasti rada i zapošljavanja! Reaguj!“, koji je VDS počeo da sprovodi u februaru i sprovodiće ga do aprila sledeće godine.

“Kroz ovaj projekat imali smo aktivnosti na primeni pomoći ženama, praćenja sudskih procesa vezanih za ovu oblast, osmišljavanje i štampanje vodiča kako, gde i kome mogu da se obrate žene kojima su povređena prava u sferi rada i zapošljavanja”, objasnila je Jasmina Nikolić.

Predstavljajući vodiče za zaštitu žena od rodno zasnovane diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja i postupke zaštite predsednica Upravnog odbora Viktimološkog drustva Srbije, Sanja Chopić je navela da je rodna neravnopravnost posebno izražena na tržistu rada, u donošenju odluka u ekonomskoj sferi i obrazovanju.

“Situacija poslednjih godina jeste bolja kada je reč o zakonskom okviru, ali teško je reći da li je i u praksi tako”, navela je ona i dodala da se rodno zasnovana diskriminacija još teško prepoznaje.

Vodič za zaštitu žena, kao dragocen dokument za sve koji se bave ovom oblašću, sadrži pregled zakonodavnog okvira ovog problema, kome žene mogu da se obrate kao i informacije institucijama, nezavisnim telima i organizacijama civilnog društva kojima žene mogu da se obrate.

indeksonline.rs