BEOGRAD – Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac razgovarao je sa ministarkom pravde Majom Popović u vezi zajedničkih pitanja iz delokruga rada Odbora i Ministarstva.

Na sastanku je bilo reči o stanju rodne ravnopravnosti u Ministarstvu, organima u sastavu Ministarstva, sudovima i tužilaštvima, kao i pogledu javnih beležnika i javnih izvršitelja.

Takođe, izneti su podaci o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od novembra 2018. godine do novembra 2020. godine u kom periodu je Ministarstvo analiziralo podatke po polu i po odnosu učinioca i žrtve prema kojima su preduzete hitne mere. Ministarka je istakla značaj multisektorske saradnje, kao i potrebu da se proprate i ishodi postupaka u smislu generalne prevencije sprečavanja nasilja nad ženama.

Predsednik Odbora je upoznao ministarku sa dosadašnjim aktivnostima u vezi praćenja primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i planiranim aktivnostima u okviru kontrolne funkcije. Dogovoreno je da se informacije sa podacima o postupanjima nadležnih sudova i javnih tužilaštva u skladu sa Zakonom, dostavljaju Odboru radi upoznavanja i razmatranja.

Bačevac se osvrnuo na stanje pravosudnih institucija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, naglasivši neophodnost povećanja broja sudija, sudijskih pomoćnika i pripravnika i tužilaca u sudskim institucijama ovog regiona, kao i na neophodnost veće zastupljenosti Bošnjaka u tim institucijama. On je i istakao neophodnost formiranja Opštinskog suda u Tutinu koji je postojao do 2010. godine, kada je neopravdano ugašen.

Takođe, Bačevac je upoznao ministarku sa preporukama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi uloge nacionalnih parlamenata u praćenju izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. S tim u vezi, dogovoreni su okviri buduće saradnje Ministarstva i Odbora u vezi informisanja po ovom pitanju.

indeksonline.rs/rtvnp.rs