BEOGRAD – Prema podacima Blumberga, EU je do sada primenila oko 8,9 miliona doza vakcine protiv korona virusa, odnosno dve doze na 100 stanovnika.

SAD i Velika Britanija vakcinisali su sedam, odnosno 10,5 stanovnika na 100, a Izrael 43.

Budući da su za sve do sada odobrene vakcine potrebne dve doze, pred Europskom unijom je vrlo strma planina na koju se treba popeti kako bi bila na pravom putu, prenosi Index.hr pisanje Blumberga.

Ni budućnost ne izgleda mnogo bolje. EU je nameravala da do kraja leta potpuno vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva u svim zemljama članicama, ali taj cilj možda više nije dostižan.

Evropa je odobrila dve vaklcine – Fajzer/Biontek i Moderninu, ali njihovo snabdevanje je nedovoljno. Evropska agencija za lekove ove sedmice trebalo bi da ispita i vakcinu Astrazeneke i Univerziteta Oksford, ali britanska farmaceutska kompanija kaže da bi u prvom kvartalu mogla da smanji svoju isporuku Europskoj uniji gotovo 60 odsto.

Vakcina francuskog Sanofija neće biti spremna do kraja 2021. godine zbog neuspeha u ispitivanjima, ističe Blumberg.

Posledice ovog neuspeha mogu biti katastrofalne ako se brzo ne reše. EU je dosad imala gotovo 426.000 smrtnih slučajeva zbog covida-19, prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Što duže bude trebalo da se pandemija stavi pod kontrolu, to će više života biti izgubljeno, navodi Blumberg i ocenjuje da je reputacija Evropske unije u pitanju.

Uspešna vakcinacija takođe je jedini održivi način da se pomogne oporavak privrede.

Indeksonline.rs/Tanjug