NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće pozdravlja osudu dela javnosti na očiglednu promociju genocida u Srebrenici i to kroz prodaju proizvoda kojima se veliča najsvirepiji zločin na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata, saopšteno je danas.

“Genocid u Srebrenici zauzima posebno mesto u kolektivnom sećanju bošnjačkog naroda te Bošnjačko nacionalno veće najoštrije osuđuje promociju i veličanje ovog stravičnog zločina.

Upravo u slučaju povlačenja spornih proizvoda smo videli i važnost nezavisnih i demokratskih medija koji su i ukazali na ovaj problem, nakon što su se reklame za ovaj proizvod pojavile na društvenim mrežama.

Nadamo se da će uskoro reagovati i nadležno tužilaštvo koje sada pozivamo da što pre otvori predmet povodom ovog nemilog slučaja.

Nažalost svesni smo i činjenice da je reakcija nekih državnih organa usledila nakon pritiska dela demokratske javnosti te da je potrebno sistemsko i trajno rešenje za ovu pojavu.

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici koju bi usvojila Narodna skupština Srbije je dobar način da se započne proces suočavanja sa prošlošću u Srbiji i otvori dijalog sa bošnjačkim narodom koji je i bio žrtva genocida” saopšteno je iz BNV.

Takođe, BNV poziva državni vrh, pre svega Vladu, Narodnu skupštinu i predsednika države da podrže usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, osude promociju i veličanje genocida u Srebrenici, promene odnos države Srbije prema bošnjačkom narodu i time započnu proces obnove poverenja Bošnjaka u institucije države u kojoj žive.

“Bošnjačko nacionalno veće veruje da je jedino suočavanjem sa prošlošću moguće graditi sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost za generacije koje dolaze” poručuju iz BNV.

Indeksonline.rs