NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće poziva direktore srednjih škola u Sjenici da što pre usklade predlog plana upisa u srednje škole na teritoriji ove opštine sa zakonima i realnim potrebama učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno veće veruje da će direktori sjeničkih srednjih škola u najkraćem mogućem roku revidirati plan upisa i uskladiti ga sa zakonom te da imaju na umu realne potrebe i interese dece koja pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.

Bošnjačko nacionalno veće poziva rukovodstvo opštine Sjenica koje je i podržalo ovakav predlog plana upisa da prestanu sa diskriminacijom Bošnjaka i da poštuje zakone koji regulišu obrazovanje na manjinskim jezicima.

Ove školske godine u opštini Sjenica, osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku završava 297 učenika, a nastavu na srpskom jeziku svega 65 učenika. Prema tom broju svršenih osnovaca potrebno je ponuditi barem 13 odeljenja, od čega bi trebalo planirati 10 odeljenja na bosanskom, a 3 na srpskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno veće i direktori srednjih škola u Sandžaku su još u decembru 2020. godine postigli dogovor o predlogu plana upisa u srednje škole i to u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Postignuti dogovor iz decembra prošle godine koji je bio usklađen sa realnim potrebama nastave na bosanskom jeziku nisu ispoštovali direktori sjeničkih srednjih škola i direktor Ekonomsko trgovinske škole iz Novog Pazara.

Prema sadašnjem predlogu plana upisa, koji je podržala opština Sjenica, Gimnazija „Jezdimir Lović“ i Tehničko-poljoprivredna škola nude 5 odeljenja na srpskom jeziku i 5 odeljenja na bosanskom jeziku, što je ukupno 10 odeljenja te će priliku za upis u srednju školu imati samo 300 učenika, dok će 62 učenika ostati bez srednje škole, jer ukupan broj učenika koji završava osmi razred školske 2020/21. godine iznosi 362 učenika.

Predloženi plan upisa, deci koja pohađaju nastavu na bosanskom, uskraćuje obrazovanje na maternjem jeziku u srednjim školama čime se posredno Bošnjacima i onemogućava nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

Bošnjačko nacionalno veće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da se pomenuti predloženi plan upisa u srednje škole ispravi što pre i to u cilju zašite interesa dece koja se školuju na svom maternjem jeziku te nastave na bosanskom jeziku.

Indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here