KOSOVSKA MITROVICA – Ni posle tri godine ubistvo lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića nije rasvetljeno, ubice i nalogodavci su još nepoznati, a od prvog trenutka ovaj slučaj prate mnogi skandali i nelogičnosti, pre svega kada je reč o sudskom procesu, koji do sada nije dao bilo kakve rezultate.

Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović izjavila je da je suđenje i čitav proces oko ubistva lidera te stranke Olivera Ivanovića “najblaže rečeno sramota za kosovsko pravosuđe”.

“Od samog trenutka kada je ubijen Oliver i kada se na licu mesta pojavila kosovska policija napravljen je propust i zato je istraga kasnije išla traljavo. Činjenica da se posle tri godine i treće optužnice ponovo vraćamo na početak je nedopustivo”, rekla je Božović za Kosovo onlajn.

Ona je istakla da je odluka tužioca da prekvalilfikuje dela u optužnici, bez ikakvih novih dokaza, skandal za kosovski pravosudni sistem.

“I pored toga, mi nećemo da prestanemo da tražimo da se ubice Olivera Ivanovića izvedu pred lice pravde i kazne za ovaj gnusni zločin koji su počinili”, rekla je Božović.

Ona je dodala da će prilikom današnjeg obeležavanja trogodišnjice ubistva Olivera Ivanovića još jednom podsetiti privremene prištinske institucije i međunarodnu zajednicu da shvate da taj zločin mora biti rasvetlljen i ubice i nalogodavci kažnjeni, ako žele demokratiju.

Na podizanje prve optužnice za ubistvo Ivanovića čekalo se gotovo dve godine. Nedugo zatim usledila je i druga, a od nedavno je na snazi treća, dopunjena optužnica, za koju advokati odbrane i čelnici GI SDP tvrde da se gotovo ne razlikuje od prethodnih i da je, kao i prve dve, podignuta bez pravnog utemeljenja i potrebnih dokaza.

indeksonline.rs/Tanjug