BANJALUKA – Danas se obeležava 28. godišnjica smrti Srdjana Aleksića, mladića koji je za vreme rata u BiH, u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srdjan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj.

Svake godine posećuje Trebinje, Srdjanov grob i njegovog oca.

Srdjanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

“Danas je dan kada je sahranjen Srdjo Aleksić, dan kada je sahranjeno njegovo telo. Tada nisam znao da će Srdjan ostati da živi, ostati da živi kao uspomena na nešto učinjeno ljudsko, nešto što je dalo neki tračak nade u zlom vremenu”, izjavio je njegov otac Rade za regionalnu N1 televiziju.

Srdjan Aleksić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu, a na tom mestu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srdjana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srdjana Aleksića i promoviše zajedništvo medju mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. godine, u to vreme predsednik RS, odlikovao je Srdjana Aleksića “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima”.

Jedanaestog jula 2013, na dan obeležavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Podgorici.

Po njemu je nazvana i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srdan Golubović snimio je film “Krugovi”, inspirisan postupcima Srdjana Aleksića, koji je u ratu spasio prijatelja Bošnjaka.

Radio-televizija Srbije je 2007. godine emitovala dokumentarni film “Srdjo”, o Srdjanu Aleksiću, a 2008. trebinjsko pozorište “Slovo” postavilo je predstavu “Epilog o Srdjanu”.

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

indeksonline.rs/Beta