Naslovna FEATURED Haos u Vašingtonu i dalje traje

Haos u Vašingtonu i dalje traje

A man is treated following a fight during a “Stop the Steal” rally on Wednesday, Jan. 6, 2021 at the Ohio Statehouse in Columbus, Ohio. Hundreds of supporters of President Donald Trump came to the Statehouse to protest the congressional certification of Democratic President-Elect Joseph R. Biden Jr., who defeated the incumbent Republican President Trump during the November 2020 elections and whose victory was certified by the Electoral College in December 2020.

VAŠINGTON – Američki Kongres je blokiran usled napete situacije koju su izazvale hiljade demonstranata, pristalica Donalda Trampa, koje su opkolile zgradu Kapitola u Vašingtonu uoči potvrđivanja pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Haos u Vašingtonu i dalje traje, izveštavaju američki mediji, iako je Tramp pozvao svoje pristalice da se mirno vrate kućama.

Američki mediji javljaju o haosu i neredima ispred Kapitola, neki javljaju da su demonstranti probili više policijskih barikada, više osoba je povređeno, jedna žena je ranjena…

Na Trampov zahtev pozvana je i Nacionalna garda da pomogne u obuzdavanju domonstranata, saopšteno je iz Bele kuće, a sala u kojoj zaseda Senat SAD “ispražnjena je od demonstranata”, prenosi Si-En-En reči jednog pripadnika policije.

Američki mediji i državni zvaničnici pozivali su Trampa da pozove svoje pristalice da obustave proteste, a potpredsednik SAD Majk Pens takođe je poručio da nasilje u zgradi Kongresa mora da bude zaustavljeno, što je učinio i republikanski senator Ted Kruz.

“Ovaj napad na naš Kapitol neće se tolerisati i svi koji su u njega uključeni biće procesuirani”, napisao je Pens na Tviteru.

Pens je u međuvremenu evakuisan iz zgrade Kongresa, dok su kongresmeni zamoljeni da se zaključaju u kancelarije i sklone ispod stolova i stolica.

Predstavnica Republikanske partije u kongresu Kimberli Klasik kaže da pripadnici Kongresa nose gas-maske i da je evakuacija počela.

Obezbeđenje Kongresa privelo je neke demonstrante, dok su drugi provalili u jednu prostoriju u kojoj borave senatori.

Si-En-En je objavio snimak na kojem se vidi kako demonstranti razbijaju stakla na zgradi Kapitola i upadaju u zgradu Kongresa.

“Ovo su prizori koje smo navikli da gledamo iz zemalja poput Belorusije. Da se ovo dešava tamo, nazvali bismo to državnim udarom,” rekao je za Si-En-En kongresmen Adam Kinzinger.

Novinar portala “Middle East Eye” Ragip Sojlu napisao je da je ovim Amerika i zvanično postala “zemlja trećeg sveta”:

Demonstranti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili obezbeđenje da je zaključaju, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.

Hodnicima su ođekivali povici “Želimo Trampa” dok su novinari i poslanici evakuisani na sigurno mesto, a još nema informacija da li je predsedavajuća predsedničkog doma Demokrata Nensi Pelosi bila u kancelariji u trenutku kada su demonstranti upali kod nje.

Indeksonline.rs

Exit mobile version