SARAJEVO – Lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je za Srbe rekao da su loš narod, nakon oštrih kritika predstavnika međunarodne zajednice u BiH, oglasio se danas tvrdnjom da nije neprijatelj srpskom narodu i pozvao Milorada Dodika da, između ostalog, prizna da je u “Srebrenici izvršen genocide”.

Izetbegović kaže da nije protiv Srba, ali jeste, kako navodi, protiv “ksenofobne, šovinističke, antibosanske i antibošnjačke politike”.

Izetbegović je u opširnom postu na svom fejsbuk profilu pozvao Srbe da, kako kaže, prihvate istinu, a on će nastaviti da ih poziva da prestanu da podržavaju one koji ih “drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe”.

Kako je naveo, srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mestu, pozvao je da prizna “genocid nad Bošnjacima i izvini se i u ime srpskog naroda”, kao i da, kako kaže, prestane da “veliča presuđene ratne zločince, koje slavi kao heroje”.

Iako je ploča sa imenom Radovana Karadžića skinuta sa Studentskog doma na Palama, Izetbegović poziva Dodika da se izvini zato što je taj dom nazvao po, kako navodi, “ratnom zločincu” i zato što je “dodeliio odlikovanja drugim ratnim zločincima”.

Od Dodika traži da, kako kaže, predstane da šovinistički vređa Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su, tvrdi, i “Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku”.

Izetbegović od Dodika traži i da prestane da slavi Dan kada su, kako navodi, srpski parlamentarci odlučili da se „teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima“, kao i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj uživaju ista prava kao Srbi i omogući im pravo na bosanski jezik.

Pozvao je Dodika i da, kako kaže, prestane da vodi “politiku usmerenu protiv države Bosne i Hercegovine i počne da poštuje njene institucije”.

Izetbegović poziva srpskog člana i predsedvajućeg Predsedništva BiH da, kako navodi, “prestane da vodi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovek, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, osećati sigurno i ravnopravno”.

Indeksonline.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here