BEOGRAD – Britanski soj korona virusa potvrđen je i u Srbiji kod žene koja je doputovala iz Ujedinjenog kraljevstva, a izolovan je u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Sekvenciranje virusa korona i praćenje njegovih mutacija obavlja se u dva centra u Srbiji – Veterinarskom institutu u Kraljevu i Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta.

Tim koji je otkrio britanski soj čine tri virusologa – koordinator prof. Aleksandra Knežević, prof. Tanja Jovanović, Aš Marko Janković, kao i bioinformatičar Aš Ognjen Milićević.

Prof. Knežević kaže da su od maja prošle godine do danas sekvencirali (proučavali) oko 200 uzoraka u dva centra i da je do sada potvrđen britanski soj samo u jednom uzorku.

Sva sekvenciranja koja su do sada urađena deponovana su u svetskoj genskoj bazi podataka koja je dostupna svima.

“Od početka pandemije naučnici su ukazali na veliki značaj sekvenciranja virusa, s obzirom na to da se radi o virusu koji izuzetno mutira. Prema preporukama SZO, kao i Evropskog centra za kontrolu bolesti preporučena metoda je sekvenciranje celog genoma i na osnovu ti preporuka su definisane odgovarajuće platforme na kojima mogu da se rade ovakve analize”, kaže Knežević za Tanjug.

Dodaje da je Vlada Srbije dala zeleno svetlo i odobila sredstva za projekat sekvenciranja virusa. Projekat “Nacionalna studija ispitivanje seroprevalence i molekularne karakterizacije SARS CoV-2”, sprovodi se na Medicinskom fakultetu i Veterinarskom institutu u Kraljevu.

“Uzorci su prikupljani prema odgovarajućim kriterijumima koji omogućavaju da se dobije sekvenca celog genoma, jer se mutacije javljaju u svim delovima genoma ovog virusa”, pojasnila je Knežević.

Uzorci im stižu iz svih laboratorija gde se radi PCR testiranje, a jedan od kriterijuma je pozitivnost PCR testa, da li je pacijent putovao negde….

“Ovo nije metoda kojom se dokazuje britanski soj virusa. Mi analiziramo sve, dobijeni rezultat poredimo sa sojevima virusa koji se nalaze u svetskim genskim bazama podataka. Tačno je definisano koje karakteristike ima britanski soj, južnoafrički soj, odnosno brazilski soj”, navela je ona.

Ističe da sekvenciranje nije postupak koji se završava za dan, već da se radi više dana – nekoliko dana traje priprema uzorka, zatim nekoliko dana se obrađuje u mašini, pa opet nekoliko dana traje opsežna bioinformatička analiza.

Uzorak u kome je dokazan britanski soj virusa stigao je u Institut za mikrobiologiju iz laboratorije u Torlaku.

Žena kod koje je otkriven britanski soj virusa stigla je u Srbiju iz Velike Britanije i imala je negativan PCR test na ulasku u Srbiju.

“Nakon nekoliko dana po ulasku u Srbiju su se kod nje pojavili blaži simptomi. Ona se testirala i pokazalo se da je pozitivna. Sekvencirali smo njen uzorak i otkrili britanski soj virusa korona”, navodi Knežević.

Kaže da su virusolozi sa Medicinskog fakulteta angažovani u laboratorijama gde se radi PCR testiranje. Kako je pritisak na laboratorije sada manji, jer je epidemiološka situacija bolja, sada mogu da se intenzivnije posvete radu na sekvenciranju virusa.

“Sada imamo više vremena da se posvetimo sekvenciranju. Nadamo se da će i druge kolege da se uključe u to, da što veći broj uzoraka obradimo”, kaže ona.

Reagenasa imaju za još oko 70 uzoraka, a nakon toga moraće da se rade nove nabavke.

Indeksonline.rs