UVAC – U selu Virovo kod Arilja uginuo je beloglavi sup za koga se pretpostavlja da je verovatno doleteo sa Uvca. Ostatke ptice preuzeli su rendžeri Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ i on je prebačen na Veterinarski fakultet na obdukciju kako bi se utvrdilo da li je u pitanju trovanje ili prirodna smrt. Početkom januara u Vapi kod Sjenice takođe je pronađena jedna uginula ptica, ali uzroci uginuća još uvek nisu poznati.

Orao lešinar pronađen kod Arilja starosti je od četiri do sedam godina. U lokalnom „Ekološkom udruženju Rzav“ gaje sumnju da je u pitanju trovanje, koje može da bude posledica nekontrolisanog korišćenja hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji.

– U Požegi je prethodne nedelje registrovana jedna ptica koja je lutala po tom području. Ne možemo da utvrdimo da li je to baš ova, ali je vrlo moguće da jeste. Oni su lešinari, ako su udaljeni od hranilišta gube snagu i ne mogu da lete. Moguće je da je našao lešinu u prirodi, a to može biti životinja koja je upucana i u sebi ima olovnu sačmu ili je otrovana pesticidima – objašnjava Nataša Milivojević iz “Ekološkog udruženja Rzav” i Svetske organizacije za prirodu-WWF.

Beloglavi sup je jedna od najugroženijih vrsta ptica. Nema prirodnog neprijatelja, pa jedini uticaj na njegov opstanak ima upravo čovek.

-Promena i uništavanje staništa, nedostatak hrane, uznemiravanje, a naročito ubijanje i trovanje korišćenjem otrova za uništenje pasa lutalica i glodara, predstavljaju glavne faktore smanjenja ove populacije. Ovu izuzetno značajnu pticu odlikuje sistem za varenje koji je sposoban da uništava viruse i bakterije, i tako doprinosi sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kao i otpornost na najgore zarazne bolesti- objašnjava Mataša Milojević.

Indeksonline.rs/varoske.net