BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je neophodno podstaći veće i brže uključivanje žena u savremene digitalne tokove, ukazujući da je zastupljenost žena u ukupnoj zaposlenosti u tim oblastima oko 20 odsto.

“S obzirom na duboko prožimanje novih tehnologija i svih drugih privrednih oblasti i sada već definisanih poslova budućnosti za koje će preduslov biti digitalne veštine i znanje, ženama trenutno preti još jedan digitalni jaz”, rekla je Matić na prvom multisektorskom društvenom dijalogu posvećenom stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, u organizaciji Ministarstva za ljduska i manjinska prava i društveni dijalog.

Matić je kazala da su očekivanja da će dijalog rezultirati donošenjem jasnih smernica i dobre osnove za izradu regulative u toj oblasti, kao i da će današnja i druge inicijative doprineti podizanju svesti o praktičnoj društvenoj potrebi da se razgovara o toj temi.

“U 21.veku vreme je da prestanemo da rodnu ravnopravnost smatramo veštački nametnutom i da je opravdavamo isključivo političkim razlozima. Moramo graditi principe na stvarnosti koja kaže da u Srbiji žene čine nestso više od polovine stanovništva i većinu visokoobrazovanih”, rekla je Matić.

Ukazala je da je, s druge strane, stopa zaposlenosti žena za 14,7 odsto manja od stope zaposlenosti muškaraca, kao i da su među inženjerima i stručnim saradnicima zarade žena oko 16 odsto manje od plata muškaraca, dok su među direktorima, rukovodiocima, funkcionerima i zakonodavcima oko 13,6 odsto manje.

“Postoji statistički disbalans, odnos između zastupljenosti u populaciji i zaposlenosti, odnosno između rodno obrazovne strukture i platnog jaza je ogroman, dok je poseban problem usklađivanja rada i roditeljstva sa kojim se i dalje uglavnom suočavaju samo žene , što je drastično izraženo tokom pandemije kovida-19”, navela je Matić.

Ukazala je i na opasnost od produbljivanja rodno ekonomskog jaza u okviru razvoja digitalnog društva, naročito u okviru privrede dodajući da je taj disbalans naročito izražen tokom pandemije.

Matić je kazala da je u Srbiji najmanje studentkinja upravo u IKT oblasti, oko 28,6 odsto, njih a u oblasti inženjerstva 39,5 odsto.

“Ovo su mnogo bolji rezultati nego na nivou zemalja EU gde je prosečna zastupljenost studentkinja u IKT-u oko 19 odsto i stagnira poslednjih godina, dok se u Srbiji beleži rast od blizu dva odsto na godišnjem nivou”, navela je Matić.