VELIKA KLADUŠA – U surovim i neljudskim uslovima, po zimi, snegu i temperaturama nižim od minus deset stepeni, u šumama na lokalitetu Mikanovac, oko tri kilometra od Velike Kladuše, boravi pedesetak migranata iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša, javljaju banjalučke Nezavisne novine.

U proteklu subotu njima su aktivisti Udruženja za bolji Sanski Most iz istoimenog grada odneli značajnu količinu humanitarne pomoći u hrani, odeći, obući i higijenskim potrepštinama, koja je nabavljena zahvaljujući donacijama.

Migranti spavaju u šatorima i improvizovanim skloništima od najlona, lože vatre i tako pokušavaju da se zagreju.

Na području Velike Kladuše proteklih meseci formiran je veliki broj takvih divljih kampova u šumskim i nepristupačnim terenima i oni su bili polazna tačka za migrante koji su pokušavali da pređu granicu s Hrvatskom i potom se upute u zemlje Evropske unije.

Međutim, zbog zime i hladnoće, najveći deo tih improvizovanih naselja migranti su napustili i potražili sigurnija skloništa.

Stanovnici divljeg kampa na Mikanovcu kažu kako u ovom trenutku jednostavno nemaju kuda, jer je granica s Hrvatskom dobro čuvana i u zimskim uslovima ju je veoma teško ilegalno preći, dok su kapaciteti svih prihvatnih centara popunjeni. Tako se u centru “Miral” u Velikoj Kladuši sada nalazi oko 1.200 migranata iako su kapaciteti kampa mnogo manji.

Kada je reč o kampu Lipa, nadomak Bihaća, svi migranti smešteni su u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH i uslovi za njihov boravak su takođe teški, ali koliko-toliko prihvatljivi.

Sekretar Crvenog krsta Bihaća Selam Midžić izjavio je da se šatori greju toplotnim topovima, a da su migrantima obezbeđena dva obroka dnevno.

Prema procenama policije, na području Unsko-sanskog kantona ima više od 1.500 migranata koji su bez rešenog pitanja smeštaja i oni se trenutno nalaze u napuštenim ili devastiranim objektima i drugim improvizovanim smeštajima.

indeksonline.rs/Tanjug