NOVI PAZAR – Povodom realizacije projekta UNICEF-a i Stalne konferencije gradova i opština “Podrška JLS za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu” danas je u Novom Pazaru održan sastanak. Grad Novi Pazar jedna je od šest lokalnih samouprava u kojima će se sprovoditi aktivnosti tokom prve faze projekta. “Ovo je jedan u nizu porjekata koji realizujemo sa SKGO. Mnogo smo toga, u različitim oblastima zajedno uradili, u cilju boljeg života građana. Konkretno, ovaj projekat ima za cilj podizanje institucionlnih kapaciteta lokalne samouprave u sektoru zdravstva, obrazovanja socijalne zaštite, kako bismo unapredili pružanje usluga deci ranog uzrasta kao i njihovim roditeljima. Drugi značajan aspekt je sticanje znanja i radnih navika kroz igru”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Želimo da se lokalne samouprave na inovativan način uključe u realizaciju projekta. Želimo da podignemo kapacitet gradova i opštima na poljima o kojima je govorio gradonačelnik Biševac. Ljudi iz šest odabranih samouprava prenosiće, kao edukatori u narednih godinu dana svoja iskustva i znanja na ostale lokalne zajednice. Cilj UNICEF – a je da kreira program svetskih razmera za podršku deci i roditeljima”, kazao je sekretar SKGO Đorđe Staničić.

“Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru” je zamišljen da implementira određenu metodologiju koja bi se kasnije prenela na još 27 gradova i opština, upravo uz pomoć ovih izabranih šest lokalnih samouprava. Projekat je važan u sitaciji kada su roditelji finansijski neosnaženi, suočeni sa neizvesnošću i strahom za decu, svoje bližnje, ali i sa strahom od gubitka posla. U osnaživanju roditelja i dece, lokalna samouprava je jedna versta koordinatora za unapređenje Sistema. Cela je zajednica faktor u osnaživanju roditelja i dece jer samo ujedinjeni možemo imati zdravu, snažnu decu koja razvijaju svoj pun potencijal”, kazala je ispred SKGO Maja Knežević Romčević.

Projekat se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima kao i institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.

Indeksonline.rs