Naslovna REGION Crna Gora OŠTRE REAKCIJE! Deci islamske veroispovesti podelili poklone povodom Svetog Save

OŠTRE REAKCIJE! Deci islamske veroispovesti podelili poklone povodom Svetog Save

Foto:indeksonline.rs

PODGORICA – Opozicione stranke u Crnoj Gori oštro su danas reagovale na to što je novoosnovana organizacija “Sveti Sava” povodom verskog praznika Svetog Save u Pljevljima podelila poklon paketiće za djake prvake.

Deca islamske veroispovestri juče su dobila slatkiše, a pravoslavci i bojanke sa likom Svetog Save i brošure o njegovom delu.Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne inspekcije da hitno pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole u Pljevljima.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je u Pljevljima u 21. veku, na Dan sećanja na žrtve holokausta, na vreme od pre 80 godina kada su deca deljena i tretirana prema veri, “neko” tražio spisak da provjeri koliko ima pravoslavne, a koliko muslimanske dece u prvom razredu osnovne škole.

Reagovala je i Bošnjačka stranka.”Podela poklon paketića za djake prvake u Pljevljima povodom dana srpskog sveca klasičan je primer religijskog delovanja u školama, što je strogo zabranjeno”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

U toj partiji smatraju da je na taj način grubo zloupotrebljena škola, kao obrazovna institucija.

Albin Kondo, direktor Osnovne škole “Boško Buha”kazao je Pobjedi da nije imao izbora osim da prihvati ponudu, jer da je odbio, uveren je da bi bio, kao neko ko je dio islamske zajednice u gradu, izložen osudama da je to učinio zato što “ne voli Srbe, pravoslavce”.

“Našao sam se u nebranom groždju. Znate kakva je ovo sredina? Na šta sve ljudi obraćaju pažnju? Ja sam bio teško bolestan i kada je meni trebalo, ovaj grad je bio jedinstven i složan za mene”, rekao je on.

Učiteljicama prvih razreda je dao nalog da obaveste roditelje djaka o podeli paketića i da onaj ko želi može da dodje i preuzme ga u školi.

“Napomenuo sam i da se nijednom detetu ne da paketić ako tu ne bude roditelj”, dodao je Kondo.

Pokloni su juče dostavljeni gradskim školama a tokom narednih dana biće isporučeni i poklon paketići za 29 učenika u seoskim osnovnim školama.

Predsednica nedavno osnovane humanitarne organizacije “Sveti Sava” Vela Mićković kazala je za Vijesti da su smatrali da je prikladno da povodom velikog pravoslavnog praznika “podele ;radost svetosavskog običaja darivanja svetosavskih paketića”.

Kako je dodala, osim satanizacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ne vidi drugi problem za hajku na paketiće.

Ovo nije prvi slučaj da humanitarne organizacije bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi dele poklone deci u školama. Nedavno je u Tivtu, Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” podelilo novogodišnje paketiće učenicima osnovne škole “Drago Milović”, uz koje su prikačili letak te organizacije.

Tim povodom je i ombudsman formirao predmet, nakon što je stiglo više individualnih pritužbi roditelja i Hrvatskog nacionalnog veća.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version