BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) poručila je danas da je svaka prijava seksualnog nasilja korak napred u borbi sa problemom pred kojim ne smeju da se zatvaraju oči, a još manje da se ćuti, već je potrebno podrškom osnažiti žrtve da nasilnike prijavljuju, a institucijama prepustiti njihov deo posla.

“Ženama koje su žrtve seksualnog nasilja moramo poslati jasnu poruku da nisu same”, poručila je SDPS.

Podseća da se u sitacijama kada žene u javnosti govore o nasilju koje su doživele neretko događa da budu izložene sekundarnoj viktimizaciji, zbog čega je, kako ističe ova partija, važno da se jasno i nedvosmisleno osudi svako seksualno nasilje.

“Važno je i da, kao društvo, shvatimo da ono postoji i tamo gde se najmanje nadamo, u školama, braku, na poslu.Žrtve seksualnog nasilja koje o tome govore i koje hrabro ulaze u borbu kroz institucije sistema su pojedinke koje pokreću društvo da o tome govori i osnažuje sve potencijalne žrtve da učine isto”, ističe SDPS.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić čestitala je Mileni Radulović koja je javno progovorila o nasilju koje je trpela od vlasnika škole glume Miroslava Aleksića i apelovala da on bude primereno kažnjen, jer smatra da bi bilo loše “kada bi uspeo da se sakrije iza neke psihijatrijske dijagnoze”.

“Čestitam Mileni Radulović i ostalim devojkama na hrabrosti da kažu celu istinu i raskrinkaju Aleksićeva zločinjenja. Moja poruka ženama koje dožive silovanje i ucenjivanje jeste da to obelodane. Nemaju one čega da se stide. Onaj ko bi trebalo da se stidi i da bude kažnjen je počinilac”, navela je Rašković Ivićeva.

Ona je istakla da je na društvu da pomogne ženama da njihovi iskazi budu saslušani s dužnom pažnjom i bez “glupih potpitanja” koja od žrtve prave krivca i provokatora.

indeksonline.rs