BERLIN – Hrišćansko demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel sutra bira novog šefa stranke, a u trci za to mesto koje može voditi i do preuzimanja mesta šefa nemačke vlade su bivši ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen, nekadašnji šef poslaničkog kluba CDU Fridrih Merc i aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet

Nakon 16 godina „vladavine“ Merkel „cipele“ u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike, a time i odgovornost koju imaju delegati prilikom izbora čelnika partije. Ishod izbora, koji će sutra biti održan digitalno, potpuno je otvoren,ocenjuju nemački mediji, sa malom prednošću Merca.

Pred sutrašnju izbornu skupštinu vodeće ličnosti CDU pozvale su na jedinstvo.

Potpredsednica stranke Silvia Breher kazala je da očekuje da će nakon skupštine svi u CDU stati iza izabranog kandidata i doprineti da stranka bude jedinstvena u mesecima pred nemačke parlamentarne izbore.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Planirano je da najpre kancelarka Angela Merkel održi govor.

Takođe, pozdravne govore imaće predsednica Evrospkog parlamenta Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja, posle čega će kandidati izneti svoj program pre nego što se krene sa izborom novog šefa stranke.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Pozvano je 1. 001 delegat da predaju svoj glas, a za pobedu kandidatu je potrebno 501. Najpre će se glasati digitalno, a ako nema jasno pobednika u prvom krugu, dva kandidata sa najboljim rezultatom ulaze u drugi krug, za koji je će delegati, iz pravnih razloga, morati da glasaju putem pisma.

Zbog toga bi konačan rezultat mogao biti proglašen tek u iduću petak.

U trci za mesto šefa CDU je Lašet, koji, upitan zašto je on najbolji kandidat, kaže da ne može niko predvoditi stranku koji nije barem jednog dana vladao, a on je od 2017. premijer najmnogoljudnije pokrajine Nemačke, gde je bio i ministar za integraciju.

Lašet je već bio poslanik u Bundestagu i Evropskom parlamentu, a najavio je u izbornoj trci, da želi da nastavi politiku Angele Merkel.

Dalji kandidat je Norbert Retgen, bivši ministar zaštite životne sredine, kojem se dugo nisu pripisivale šanse da može preuzeti CDU.

Inače njega je Merkelova izbacila iz vlade kada se protivio da se kao vođa opozicije u pokrajini Severnoj Rajni i Vestfaliji, nakon gubitka na izborima 2012., preseli u Diseldorf.

Sledeći kandidat je Fridrih Merc, nekadašnji šef poslaničkog kluba, koji važi za velikog protivnika kancelarke Merkel, koja ga je 2002. potisnula sa mesta šefa poslaničkog kluba, što joj on, do danas, nije oprostio.

Merc je, nakon deset godina odsustvovanja iz politike, pokušao 2018. da dođe na čelo CDU, ali je tesno izgubio protiv Anegret Kramp-Karenbauer, koja je trebalo stranku da vodi u tadašnju izbornu trku, ali je odustala nakon sve učestalijih kritika iz sopstvenih redova.

Merca podržavaju pre svega jug I istok Nemačke, a sudeći po kladionicamaa on ima najveće šanse na pobedu,.

Odmah iza njega je Lašet, za koje su kvote gotovo izjednačene, ali daleko iza njih je Retgen, kojem kladionice daju dvostruko manje šanse na pobedu.

Nakon rešavanja pitanja šefa CDU doćiće na red i pitanje ko će da predvodi izbornu kampanju kao kandidat za budućeg kancelara.

Konačnu reč, ko će biti kancelar, ima i lider sestrinske stranke Hrišcansko-socijalne unije (CSU), premijer nemačke pokrajine Bavarske Markus Seder.

Od kandidata za šefa CDU njemu bi mesto kancelara najverovatnije mogao prepustiti Retgen, Lašet je izrazio spremnost na razgovore o tom pitanju, dok Merc ne bi odustao od mesta kancelara.

Inače Seder je rekao da bi, ko god bude došao na čelo CDU, trebalo da sačuva političko nasledstvo kancelarke Merkel.

Što se tiče kandidature za mesto kancelara ponovio je da bi kandidata za tu funkciju trebalo potvrditi što je kasnije moguće, čime je ostavio otvoreno pitanje da li će se on pokušati nametnuti u zajedničkoj koaliciji za budućeg šefa vlade.

indeksonline.rs