SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jahja Vukovića (22) zvanog Abdulaziz, koja ga tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gde se borio u strukturama terorističke organizacije Al Nusra front koju je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Vuković se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Nemačku, odakle je posle dva meseca, otputovao avionom u Tursku, a nakon toga ilegalno prešao granicu Turske i Sirije, s namerom da se priključi terorističkim grupama koje deluju na tom području, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U današnjem saopštenju se navodi da su prikupljeni dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Al Nusra front i terorističkim grupama koje deluju na području Sirije.

Pripadnici ovih terorističkih grupa su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u nameri nasilne izmene ustavnog poretka i režima, stoji u saopštenju.

U optužnici se navodi da je optuženi na sirijskom ratištu boravio zajedno sa drugim osobama iz BiH i da je pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Al Nusra front.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura Islamske države posle čega se skrivao na području Turske, gde je lociran, uhapšen i izručen pravosudju BiH.

“Vuković se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično delo organizovanje terorističke grupe”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svedoka i stručnih ještaka, medju kojima i zaštićenih svedoka, kao i prilaganjem materijalnih dokaza.

Jahje Vuković rodjen je 1999. u Bihaću, a BiH je izručen 22. oktobra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je prosledjena Sudu BiH.

indeksonline.rs/Beta