ANAKARA – Turska je danas počela svoj program vakcinacije protiv COVID-19, a prvo će imunizovati zdravstvene radnike u bolnicama širom zemlje.

Današnjem početku nacionalnog programa vakcinacije prethodilo je odobrenje turskih regulatornih tela za vakcinu koju je proizvela kineska kompanija Sinovak Biotek.

Turski ministar zdravlja i članovi naučnog savetodavnog tela zemlje primili su prve doze vakcine pred televizijskim kamerama, ubrzo nakon odobrenja regulatora, prenosi AP.

Ljudi stariji od 65 godina, sledeća su grupa stanovništva u kojoj će prama planu biti vršena imunizacija, nakon zdravstvenih radnika.

Turska je prošlog meseca primila prvu pošiljku vakcine Sinovak, koja se sastojala od 3 miliona doza, a zemlja bi trebalo da dobije ukupno 50 miliona doza vakcine, oko čije se efikasnosti trenutno raspravlja.

Istraživači u Brazilu prošle nedelje su vakcinu odredili kao 78 odsto efikasnu u zaštiti od simptomatske boleasti, ali ove nedelje su objavili podatke koji pokazuju da je ukupna efikasnost nešto više od 50 odsto u borbi sa Covid 19.

Istraživači iz Turske i Indonezije utvrdili su veće stope efikasnosti, ali su te studije bile premale da bi bile konačne.

SZO preporučuje bilo koju vakcinu koja je najmanje 50 odsto efikasna kao korisnu u borbi protiv pandemije Covid 19,navodi agencija.

indeksonline.rs