NOVI PAZAR – Osobe sa Daunovim sindromom u malim sredinama poput Novog Pazara decenijama su živele skrivene od očiju javnosti zbog negativnih stereotipa i predrasuda okoline često bez neophodne edukacije i stručne pomoći institucija. Danas više nije tako. Mirjana Komatina i Emir Brničanin ovladali su mnogim veštinama i dokazali da mogu biti društveno korisni.

Mirjana Komatina uspešno pohađa kurs za profesionalno šminkanje, osvojila je titulu prve pratilje na takmičenju za mis osoba sa Daunovim sindromom i postala omiljena manekenka na modnim revijama u Novom Pazaru. Sada se priprema za regionalno takmičenje šminkerki sa Daunovim sindromom u Beogradu, a polagaće i za sertifikat kod poznatog šminkera.

„Mnogo sam srećna, samo da izađem malo iz kuće, da nisam u kući. Meni je stvarno bila želja kada sam završila svoju školu i kada su me pitali šta ću da budem, rekoh šminkerka“, priča Mirjana i dodaje da voli ljude i da voli da se bavi manekenstvom.

Daunov sindrom nije bolest. To je genetski poremećaj koji ne zavisi ni od roditelja, ni od ekonomske situacije, ni od načina života.

„Bilo je svega. Bile smo isterivane iz lekarskih ordinacija. Gledali su nas kao vanzemaljce na ulici, ali sve se to prevazišlo i ja sam danas prezadovoljna majka i ponosna na svoje dete“, istakla je Mirjanina majka, Ljiljana Komatina.

Od pre 30 godina kada je rođena, pa do danas, Mirjanin odnos prema osobama sa Daunovim sindromom u Novom Pazaru znatno je drugačiji. Neki od njih postali su uspešni sportisti, a mnogi su angažovani na poslovima koje su u mogućnosti da obavljaju.

Devetnaestogodišnji mladić, Emir Brničanin radi kao konobar u kafeteriji Kulturnog centra u Novom Pazaru.

„Ja služim mušterije: bujrum, izvolite. Šta ćete da pijete? Lepo mi je ovde. Znaju moje kolege. Stalno mi ostavljaju bakšiš“, istakao je Brničanin.

Osim države i roditelja, veliku podršku u razvoju dece sa Daunovim sindromom pružaju specijalizovana udruženja.

„Akcenat smo stavili na sport. Imamo tretman rane stimulacije, sportske aktivnosti gde naši poznati treneri rade sa njima, u kreativnim radionicama“, rekla je Azra Crnovršanin, koordinatorka Centra za autizam i razvojne smetnje COD u Novom Pazaru.

Da podsetimo, u Srbiji ima oko 2.000 dece i mladih sa Daunovim sindromom.

VIDEO REPORTAŽU MOŽETE POGLEDATI NA RTS PORTALU

indeksonline.rs/rts.rs