NOVI PAZAR – Selektor atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković rekao je danas da će zbog trenutne epidemiološke situacije pripremni ciklus članova svih nacionalnih selekcija pretrpeti određene promene.

“Iako zbog pandemije koronavirusa neće biti reprezentativnih priprema uobičajenih za početak godine, članovi državnog tima imaće sve uslove da se što bolje spreme za izazove koji ih očekuju tokom 2021. godine. Ovo je težak period za atletiku, ali je Srpski atletski savez (SAS) dorastao izazovima, pa je urađen veliki posao”, rekao je Zuković.

On je naveo da sa velikim zadovoljstvom očekuje 3. februar i prvo reprezentativno takmičenje, a to je dvoranski tromeč Hrvatske, Slovenije i Srbije u Zagrebu.

“To je odličan test za Evropsko dvoransko prvenstvo početkom marta u Torunju, u Poljskoj. Imamo osam sigurnih putnika za Torunj, ali rang liste govore da će im se po osnovu ličnih rezultata pridružiti barem još Milica Gardašević i Strahinja Jovančević”, dodao je Zuković.

Uslov za nastup u Torunju ispunili su Ivana Španović (skok u dalj), Asmir Kolašinac i Armin Sinančević (bacanje kugle), Elzan Bibić (1.500 i 3.000 metara), Milana Tirnanić i Aleksa Kijanović (60 metara), Boško Kijanović (400 metara) i Anja Lukić (60 metara prepone).

Selektor srpskih atletičara ocenio je da krunu sezone predstavljaju Olimpijske igre krajem jula i početkom avgusta u Tokiju.

“Norme imaju Ivana Španović i Armin Sinančević, a po rezulatima bi skoro sigurno trebalo da im se pridruže Elzan Bibić i Dragana Tomašević. Ipak, očekujem možda i svih 10 viza”, kazao je Zuković.

On je podsetio da ove godine predstoje šampionati Evrope za uzrast do 18, 20 i 23 godine, dok atletičare mlađe od 20 godina očekuje i šampionat sveta.

“Maksimalno ćemo ispratiti programe kandidata za ta takmičenja, po svim osnovama. U radu sa selekcijama do 16 i 18 godina pomaže mi veliki šampion Emir Bekrić. Nadam se da će sve akcije da proteknu u najboljem redu, počev od vikend okupljanja tokom februara i marta, preko reperezentativnih prirema u aprilu i kampa ateletskih nada, koji organizujemo u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta”, zaključio je Zuković.

M. Minić