BEOGRAD – Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da državni organi, a ne Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa, treba da reaguju povodom kršenja epidemioloških mera, kao što su veća javna okupljanja gradjana i nenošenje zaštitnih maski.

Gojković je odgovarajući na pitanje novinara da li Krizni štab treba da reaguje kada su u pitanju okupljanje većeg broja ljudi u očekivanju izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve ili skijašta na Kopaoniku, rekao da “Krizni štab ne može da ide i da osudjuje svakog pojedinačno za stvari koje su aposolutno van epidemijskih mera”.

“Propisane su epidemiološke mere koje je Krizni štab predložio Vladi Srbije, a Vlada Srbije usvojila, i po tim merama dužni su svi da se ponašaju. Postoje odredjene državne institucije, u ovom slučaju inspekcija, koja sve ono što nije u skladu sa tim sto je Vlada Srbije usvojila, a Krizni štab predložio, treba da snakcioniše”, rekao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Palati Srbija u Beogradu.

Na pitanje da gradjanima izgleda da epidemiološke mere ne važe za sve jednako, i da li medicinski deo Kriznog štaba na to upozorava njegove političke članove, Gojković je rekao da medicinski deo Kriznog štaba “apeluje da se svi pridržavaju epidemioloških mera”.

“To je jedina svrsishodna borba protiv virusa korona. Svako ko se ne pridržava mera čini to isključivo na ličan način, ponašajući se neodgovorno u odnosu na ono što je preporuka struke i što je država usvojia”, rekao je Gojković.

On je rekao da jedino što gradani treba da slušaju je ono što kažu “struka i nauka”, dodajući da “poziva sve da se uzmu u pamet”, jer će epidemija očigledno jo trajati.

indeksonline.rs/Beta