BEOGRAD – SDP Srbije snažno podržava napore Zaštitnika građana da se unapredi rad državnih organa u postupcima u kojima su maloletnici žrtve krivičnog dela, to jest apel da se primenjuju tehnička sredstva za prenos slike i zvuka kako deca ne bi više puta svedočila o istom događaju tokom postupka i tako se dodatno traumatizovala.

Potreba da se sve institucije dodatno senzibilišu postoji i ona mora biti kontinuirana. U poslednjem slučaju seksualnog zlostavljanja poznatog javnosti žrtva je istakla pomoć policije tokom procesa, što je rezultat dodatnih obuka pojedinaca unutar sistema. To ohrabruje žrtve i povećava njihovo poverenje u institucije i sa takvom praksom se mora nastaviti.

Za SDP Srbije unapređenje rada državnih organa je tek jedan korak. Veliki deo tereta žrtve podnose i kada postanu predmet interesovanja javnosti. Mediji su u toj fazi jedan od mehanizama zaštite žrtava kroz informisanje o toku postupka, ali su često i izvor sekundarne viktimizacije, što je posebno problematično kada je reč o maloletnicima.

Od centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, pa sve do medija, svi moraju uložiti dodatan napor da se žrtve zaštite. Samo na taj način svi oštećeni, posebno kada je reč o deci, mogu kroz krivični proces proći bez dodatnih poteškoća, kada se celo društvo angažuje.

Socijaldemokratska partija Srbije biće snažan partner u tom poslu i uvek će podržavati mere i rešenja koja doprinose zaštiti žrtava, pre svih najmlađih koji su najosetljivija kategorija.

indeksonline.rs