BEOGRAD – Organizacija Kreni – Promeni saopštila je danas da više od 90 odsto gradjana smatra da zagadjenje vazduha treba da bude prioritet vlade.

“Na osnovu istraživanja koje je za potrebe kampanje ‘Rešenje za zagadjenje’ naručio Tim ‘Kreni – Promeni’, a uradio istraživački centar Demostat, po pitanju prioriteta Vlade Srbije, 90,55 odsto gradjana smatra da zagadjenje vazduha treba da postane jedan od glavnih prioriteta, a čak 85,45 odsto gradjana kao glavne zagadjivače vidi termoelektrane, individualna ložišta i toplane, dok samo 7,20 odsto stanovništva smatra da su to automobili”, saopštila je ova organizacija.

Kako su naveli, “čak 77,10 odsto stanovništva bi se prijavilo na program podrške domaćinstvima za ; poboljšanje energentske efikasnosti, 15,05 odsto ne zna, dok se samo 7,85 odsto ne bi prijavilo na ovaj program”.

“Više od 50.000 gradjana potpisalo je peticiju da se sredstva za subvencionisanje kupovine novih vozila koja imaju električni ili hibridni pogon preraspodele i tim sredstvima subvencionišu mere energetske efikasnosti i kupovina energetski efikasnijih ložišta za gradjane koji su u lošijoj materijalnoj situaciji”, navela je organizacija Kreni – Promeni.

indeksonline.rs/Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here