BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, povodom Dana bezbednog interneta koji se u svetu obeležava 9. februara, da Nacionalni kontakt centar ministarstva na čijem je čelu, započinje seriju vebinara – onlajn predavanja za roditelje “Кako da zaštite svoje dete u onlajn svetu”.

Ministarka je pozvala roditelje i staratelje maloletne dece da prisustvuju vebinarima koji će im pružiti informacije i savete o mehanizmima zaštite dece na internetu, kao i o različitim onlajn rizicima prilikom korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija.

“Tokom pandemijske krize posebno su ugroženi najmladji korisnici novih tehnologija, budući da su sada znatno više usmereni na onlajn okruženje. Otuda je neophodno i da njihovi roditelji povećaju nadzor da digitalnim aktivnostima svoje dece, posebno na društvenim mrežama, na kojima su deca najviše izložena zloupotrebama i uznemiravanju”, poručila je Matić, saopštilo je ministarstvo.

Ona je napomenula i da je cilj vebinara otklanjanje nesigurnosti kod roditelja u pogledu stepena njihovih digitalnih veština, kao i prevazilaženje digitalnog generacijskog jaza.

Prvi u nizu vebinar biće održan u četvrtak, 11. februara, u terminu od 18 do 19 časova, a uputstvo o načinu povezivanja na predavanje nalazi se na portalu Pametno i bezbedno, na linku https://pametnoibezbedno.gov.rs/vest/1537.

Dan bezbednog interneta obeležava se 18. put na inicijativu mreže Insejf-Inhoup, uz podršku Evropske komisije, ove godine u 170 zemalja širom sveta, pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, saopštilo je ministarstvo.

indeksonline.rs/Beta