BEOGRAD – Region se i sinoć, emotivnim porukama i pesmom, opraštao od kantautora Ðorđa Balaševića, koji će sutra biti sahranjen u Novom Sadu.

Balašević je preminuo u petak u novosadskom Kliničkom centru u 68. godini od upale pluća izazvane korona virusom.

Okupljanja povodom smrti Balaševića održana su širom Hrvatske, u Sarajevu, Crnoj Gori i Makedoniji.

Kod Arene u Zagrebu veliki broj ljudi je tapšao u njegovu čast, paljeni su lampaši i pevali njegovi najveći hitovi.

Puljani su se okupili na peronu pulske železničke stanice, o kojoj je on pevao u svojim pesmama.

Upućene su i dirljive poruke poput: “Mirno ti more, Panonski mornaru”, a u jednom trenutku i voz koji je polazio iz pulske stanice oprostio se zviždukom od Balaševića.

Balaševiću u čast pulska Arena i veliki rotor u Šijani bili su osvetljeni prigodnom belom bojom.

I na dan sahrane u pulskoj Areni će puštati Balaševićeve pesme, a građani će po želji moći da zapale sveće ili da ostave simboličnog, plišanog, belog zeca, saopšteno je iz gradskih vlasti Pule.

Pulska Arena je, inače, mesto gde je Balašavecih održao koncert 2001., koji je bio humanitarnog karaktera, a prihod je dodeljen pulskoj Opštoj bolnici. Nezaboravni spektakl u Puli, Baašević je ponnovio avgustu 2019.

Oroštajna okupljanja su organizovana sinoć i kod dvorane na Višnjiku, u Zadru, gde je Balašević održao koncert 2017.

Poslednju počast Balaševiću odali su i Riječani, koji su na Korzu zapalili sveće, kao i Šibenčani, a Osječani su se okupili kod Gradskog vrta.

Tokom jučerašnjeg dana na splitskom Peristilu, Balaševićevi obožavatelji razvili transparent u obliku majice na kojoj piše: “Nikad više optim(isti).”

””Ti si bio svugde u mom svemu”, samo je jedan koji je osvanuo u Splitu, preneo je hrvatski portal Index.

Stihovi su se nizali, od Devojke sa čardaš nogama, preko Olivere, a Peristilom je ođekivalo: ””Ðole, Ðole, Ðole!””

Sarajlije su se okupili ispred dvorane Skenderija, a lik Ðorđa Balaševića projektovan je na pročelju Gradske većnice, grada s kojim je on gajio posebne veze, preneo je Avaz, jedan od organizatora okupljanja.

“Želim u ime svih Sarajlija da kažem: hvala ti, Ðole. Svojim ćeš stihovima i muzikom živeti večno, a ovaj te grad neće zaboraviti”, objavio je na na svom fejsbuk profilu gradonačelnik Sarjeva Abdulah Skaka.

Pred Skenderijom je održan mini koncert Balaševićevih pesama, a okupljeni su pevali, palili sveće i ostavljali mandarine i plišane zečeve…

“Tvoje Sarajevo ti je opet kao dete pružilo ruku… i tvoja deca”, jedna je od emotivnih poruka koje su građani Sarajeva ostavilii.

Balašević je nakon rata, u februaru 1998. u Skenderiji održao dva uzastopna koncerta na kojima su bile hiljade ljudi.

Nastupe je organizovala Visoka komisija UN-a za izbeglice u nastojanju da ponovo poveže ljude iz različitih delova BiH.

Od Balaševica su se oprostili i Cetinjani, kojima je na početku koncerta poručio:

“Dobro veče Cetinje, počastvovan sam gospodo. E, viva Montenegro! Obećanje je obećanje. Hvala vam što ste došli večeras, eto i nas u dolini Bogova, rekao sam doći ću na Cetinje kad tad. Svi vas nešto obilaze, ovamo dolaze svi samo kad im trebaju glasovi, nama ne trebaju glasovi, nama trebate vi”.

A u Skoplju, građani su se od Balaševića oprostili na platou ispred Univerzalne sale, uz poruke “mirno more i večna ti slava”.

indeksonline.rs/Tanjug