BEOGRAD – Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, biće održana sutra, u 8 sati, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš poručio je da bi ljudi trebalo da se spreme – jer će na narednoj sednici mere sigurno biti pooštrene.

Na jučerašnjoj sednici Štaba nisu donete nove mere, već je ta odluka ostavljena za sutra.

Epidemiolog i član Štaba dr Predrag Kon rekao je juče da je jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a da je ostavljeno da se to “iskristališe” i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija – ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava i neophodno je maksimalno pojačati kontrolu.

I još jedan član Kriznog štaba, imunolog dr Srđa Janković ukazao je da su vikendi veliki problem, a da je predlog da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice.

“Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno”, rekao je Janković za RTV.

Broj novozaraženih poslednjih dana raste, jučerašnji bilans je – još 3. 460 obolelih, i još 17 preminulih, uz porast broja hospitalizovanih i broja prvih pregleda.

indeksonline.rs