PODGORICA – U pojedinim crnogorskim gradovima uvedene su strože mere zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

U poslednjih nedelju dana od posledica korona virusa preminula je 61 osoba. To je skoro dva puta više nego za Novu godinu kada je za nedelju dana umrla 21 osoba, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Posebne mere za Budvu i Tivat od sutra će važiti i za Herceg Novi, osim u delu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima, a u Tuzima, Danilovgradu i Baru zatvaraju se ugostiteljski objekti.

U Budvi i Tivtu ne rade ugostiteljski objekti, škole, vrtići a u tim gradovima je zabranjeno napuštanje teritorije, odnosno ne može se ni ući ni izaći radnim danima.

Medjugradski saobraćaj vikendom je zabranjen na teritoriji cijele Crne Gore.

Ostaje na snazi i zabrana rada ugostiteljskih objekata u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na konferenciji za medije da će za ulazak u Crnu Goru od sutra biti potreban i PCR test za one koji dolaze i za Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

Galić je rekao je da je trenutna situacija izuzetno složena.

“Zabrinjavajući je ukupan broj preminulih i opterećenost zdravstvenih službi”, rekao je Galić.

Dodao je da je zauzetost kovid postelja u bolnicama 75,8 odsto. U izolaciji je 21 lekar.

On je istakao da je Crna Gora duži period u grupi 10 zemalja sa najvećim brojem novoobolelih.

U Crnoj Gori je od posledica korona virusa preminulo još sedam osoba, dok je novozaraženih 643, pokazao je poslednji presek Instituta za javno zdravlje.

Pojedine opozicine stranke traže ostavku ministrake zdravlja Jelene Bojović Borovinić zbog, kako navode, lošeg upravljanja epidemiološkom krizom.

indeksonline.rs/Beta