PODGORICA – U Podgorici i Bijelom Polju danas je obeleženo ; 28 godina od zločina u Štrpcima kada je Vojska Republike Srpske otela a potom ubila 20 civila, uglavnom Bošnjaka, koji su putovali vozom na relaciji Beograd-Bar.

Pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar. Oteti putnici su potom ubijeni.

Medju njima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan nepoznati putnik, podseća danas nevladina organizacija Akcija za ljudska prava u reagovanju.

Rodbina otetih i prijatelji položila je cveće kod spomen obeležja nedužnim žrtavama u Podgorici i Bijelom Polju.

Reis Islamske zajednice Crne Gore, ;Rifat Fejzić, povodom 28 godišnjice od zločina u Štrpcima, putem svog Tviter naloga komentarisao je ovaj dogadjaj, poručujući da su ; toga dana nastradali, ubijeni samo zbog svojih imena.

“Na današnji dan, 1993. godine, ubijeni samo zbog svojih imena. Čemu danas učimo svoju decu”, objavio je reis Fejzić na Tviteru.

U Podgorici su se okupili aktivisti nevladine organizacije “Forum slobodnih gradjana Luča” koji su nosili nosili transparente na kojma je istaknuto da traže od vlasti BiH i Srbije da “donesu konačne presude, a Srbija posebno da odustane od daljih velikodržavnih i velikonacionalnih projekata”.

Za ovaj zločin su do sada osudjeni samo ;Nebojša Ranisavljević ;i ;Mićo Jovičić, pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom Osvetnici.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osudjen na kaznu zatvora od 15 godina, dok je Jovičić sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga mu je izrečena kazna zatvora od pet godina.

Vodju ove jedinice Vojske Republike Srpske, Milana Lukića, Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. Njega je tek u decembru 2019. tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo za učešće u ovom zločinu.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pred Sudom BiH u toku je sudjenje desetorici optuženih, medju kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je sredinom decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Milana Lukića za ovaj ratni zločin.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je sudjenje delu jedinice Milana Lukića, tj. njegovom rodjenom bratu Gojku Lukiću, Jovanu Lipovcu, braći Dušku i Ljubiši Vasiljeviću i Dragani Djekić.

Do sada ni pred jednim sudom nije procesuiran niko od nalogodavaca i organizatora ovog zločina iz političkih i vojnih struktura tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske.

indeksonline.rs/Beta