NOVI PAZAR – Učenici šestog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara posetili su danas Bošnjačko nacionalno veće povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Predsednica BNV dr. Jasmina Curić poželela je dobrodošlicu gostima i upoznala učenike i predstavnike škole sa radom i funkcionisanjem najvišeg predstavničkog tela Bošnjaka.

Učenici su izveli dramatizaciju pesme “Mačak se vratio iz hajduka” autora Hajra Ikića te prikazali video snimak “Nema frke uz unuke” sa kojim su šestaci OŠ „Desanka Maksimović“ osvojili prvo mesto na takmičenju koje je organizovao Dečiji kulturni centar u Beogradu u martu 2020. godine.

Program koji su učenici izveli danas u Veću je bio deo programa proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovanog nedavno u ovoj novopazarskoj školi.

Današnja poseta je organizovana na inicijativu rukovodstva škole, a u poseti su bile i Denisa Curić, zamenica direktorice i Timka Malić, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Novopazarska osnovna škola „Desanka Maksimović“ većinu nastave izvodi na bosanskom jeziku, a posebnu pažnju poklanja promociji bosanskog jezika i bošnjačkog identiteta.

Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sećanja na taj događaj, Bošnjačko nacionalno veće obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

indeksonline.rs/BNV